НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за изложби

Машината на времето ни пренася преди 90 години, в софийското Казино - сега там е градската галерия. На този ден се провежда първият роден конкурс за красота.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
11:22, 29.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Журито включва видни художници, начело с Андрей Николов, а изискванията за кандидатките е да бъдат стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни.

Избраницата е Люба Йоцова, която става първата Мис България. Изложбата, посветена на красивите българки може да разгледате в галерия „Дечко Узунов”.

„Романтиците обичат концептуализма „ - до края на януари може да разберете защо. С едноименната изложба на Свилен Стефанов в галерия „Дебют”.

„Портрет на художника като млад” - любопитно е да надникнем в първите картини на Иван Савов. Известният сценограф и живописец открива в родната си къща позабравени творби. Рисувал ги е едва 16 - 18 годишен и носят признаците на разкрепостяване на темите и изразните средства от 60-те години на миналия век. Разнопосочни влияния се кръстосват в произведенията на оформящия се художник - от импресионизма и експресионизма, от движението „Родно изкуство“, от Славка Денева и Иван Кирков, с които го свързват близки приятелски връзки. 60 спомена се събират в изложбата в галерия Стубел.

Каква беше 2018-та за Петър Пиронков. Най-добре това ще кажат картините, сътворени в последната година. Изложбата е в галерия „Нирвана”.

Не обратната страна на Луната, а обратната страна на календарчето повежда изложбата „Подземния живот на червеното животно”.

Джобните календарчета се появяват през 60-те години на миналия век и събират актуални за годината на изображението си събития. Ретрокалендарчета предизвикват френския художник и преподавател Франсоа Нуге. В новото арт пространство Порта показва своите изображения с познатите от близкото минало герои и обекти. Това е първата самостоятелна изложба на френския художник в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата във Венецуела покачи цената на петрола
Кризата във Венецуела покачи цената на петрола
Британският парламент трябва да гласува план Б за Брекзит
Британският парламент трябва да гласува план "Б" за Брекзит