НОВИНИ

Изложба на артефакти на индианците-маи

Националният институт по антропология на Мексико обяви изложба на над 180 артефакта на индианците-маи, открити при разкопки в древния град Т'хо, който се намира на територията на днешна Мерида.

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 08.04.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Археолозите се надяват, че предметите, открити при разкопките в щата Юкатан ще хвърлят повече светлина върху ежедневието на коренното население на Южно Мексико. Сред артефактите има статуетки, обици, колиета и различни съдове за храна и напитки.

Според археолозите, разликите между отделните социални класове е личала дори в украшенията им - цветовете и формата на черупките, от които са направени част от огърлиците, са различни и качеството на изработката явно е издавало положението на носителя им в древното общество. Учените цитират като особено любопитни глинените фигури с лица на деформирани или болни възрастни хора. Тяхното предназначение обаче за момента остава мистерия.

Град Т'хо не е сред най-известните в популярната култура градове на древните маи, за разлика от Чичен Ица или Мачу Пикчу, но е един от последните обитавани. Когато през 16-ти век испанските завоеватели го откриват, той вече е в руини, но въпреки това има десетки жители. На негово място през 1542-ра година бива основан град Мерида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев и Саркисян обсъдиха конфликта в Нагорни Карабах
Медведев и Саркисян обсъдиха конфликта в Нагорни Карабах
​Откриха Първо фолио на Шекспир на шотландски остров
​Откриха "Първо фолио" на Шекспир на шотландски остров