НОВИНИ

Аржентински бизнесмени идват в България догодина

В Буенос Айрес президентите на България и Аржентина обсъдиха конкретни стъпки за по-активни политически и бизнес контакти между двете страни. Българският държавен глава е на официално посещение в латиноамериканската държава. Плевнелиев е първият европейски президент, който посещава Маурисио Макри няколко седмици след встъпването му в длъжност. Президентът Макри заедно с голяма бизнес делегация ще посети Българи догодина, стана ясно след срещата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 05.02.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

България търси по-широки хоризонти на своите политически и икономически контакти, а Аржентина е желан партньор, посочи Плевнелиев, след срещата с Маурисио Макри. Новият президент на латиноамериканската държавата, който встъпи в длъжност преди седмици, е с десни убеждения и има дълъг опит в бизнеса преди да влезе в политиката. Той е бивш кмет на Буенос Айрес и бивш президент на изключително популярния тук футболния клуб „Бока Хуниорс".

Резултатите от съвместния бизнес форум по време на официалното посещение ще бъдат анализиран и всяка добра идея ще получи своята подкрепа. Още следващите месеци делегации от двете страни ще направят взаимни посещения, за да доразвият започнатото, каза Плевнелиев. Като приоритетните сфери са земеделие и производство на храни, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии.

Росен Плевнелиев: "Аржентина, ситуацията, в която се намира тяхната икономика, има нужда от бързо и ускорено повишаване на експорта, което ще минава и през засилване на интереса на аржентиската държава и бизнес към България".


;

Българският президент увери, че Аржентина, както и Бразилия, ще получат българската подкрепа за ускорено подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и организация на латиноамерикански държави Меркосур, която е четвъртият по големина пазар след ЕС, САЩ и Япония.

Росен Плевнелиев: "България ще помогне на Бразилия и Аржентина, което се цени изключително много като политически ангажимент, за да може ЕС да приотизира приключването на преговорите по подписване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур. Ако успеем с това, ще има голям позитив за България".

Президентът е доволен от постигнатите резултати от визитата в Бразилия и Аржентина. Убеден е, че поетите конкретни ангажименти от двете страни ще ускорят икономическото и политическо сътрудничество на България с двете латиноамерикански страни.

В Буенос Айрес президентът положи венец на паметника на Васил Левски и разгледа прочутия квартал Бока, където се намира стадиона на известния футболен клуб "Бока Хуниорс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметище в частен имот
Сметище в частен имот
Живеещите в русенски блок извадиха съсед от жилището му
Живеещите в русенски блок извадиха съсед от жилището му