НОВИНИ

Аржентинци и белгийка са сред жертвите на атентата в Манхатън

Петима аржентинци и белгийка са сред жертвите на атентата в Ню Йорк, при който узбекистанец прегази осем души и рани 11. Според някои съобщения, нападателят е свързан с "Ислямска държава". Атентаторът е ранен и е арестуван. Смята се, че е действал сам. Узбекистан ще сътрудничи на следствието в Ню Йорк. Редица страни изразиха съболезнования във връзка с атентата.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:21, 01.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Полицията в Ню Йорк разпространи снимка на атентатора, който прегази с пикап пешеходци и велосипедисти в Манхатън. Той е 29 годишен узбекистанец. Името му е Сайфуло Саипов. Властите попадат на него при друго разследване.

Колата на нападателя се блъска в училищен автобус, а той размахва на улицата пистолети-играчки и според свидетели викал "Аллах е велик".

Джоузи Лис, свидетел на атентата в Ню Йорк: "Видяхме го. Беше с тъмни дрехи и имаше брада. Държеше два пистолет и беше малко страшно. Казаха ни да бягаме".

Мъжът е прострелян в корема от полицай. По-късно е опериран и се очаква да оцелее. Според американски медии, в колата му е открито знаме на "Ислямска държава" и бележка, писана на арабски, в която атентаторът изразява вярност към групировката.

Кметът на Ню Йорк беше на мястото на трагедията в Манхатън. Бил де Блазио вдъхна спокойствие и увереност на съгражданите си.

Бил де Блазио - кмет на Ню Йорк: "Полицията в Ню Йорк разследва случая с федерални партньори. Разследването ще бъде щателно. Но най-важното е хората да продължат да живеят както обикновено. За тяхната сигурност се вземат много допълнителни мерки."

Президентът Доналд Тръмп нарече атентатора "много болен човек". Той призова програмата известна като Лотария "Зелена карта" да бъде спряна след като обяви, че атентаторът е дошъл в САЩ с нея. Съпругата му Мелания написа в Туитър, че сърцето ѝ е разбито от случилото се.

Сред жертвите има петима аржентинци. С още четирима приятели те дошли в Ню Йорк, за да празнуват 30 години от завършването на колежа. Кръвопролитието не попречи на нюйоркчани да участват в традиционния парад по случай Хелоуин, в който се включи и градоначалникът, маскарадът е ден преди католическият празник Вси Светии.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северният елен е застрашен от изчезване
Северният елен е застрашен от изчезване
Първият буквар с образа на Кирил и Методий показват в Търговище
Първият буквар с образа на Кирил и Методий показват в Търговище