НОВИНИ

Адвокатите на Джулиан Асандж разкриват плановете му

Адвокатите на Джулиан Асандж ще дадат пресконференция днес. Очаква се те да разкрият намеренията на издирвания за изнасилване основател на "Уикилийкс" след като работната група на ООН по незаконните арести взе решение в негова полза.

bnt avatar logo
от БНТ
06:33, 05.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Говорителят на "Уикилийкс", Кристин Храфсон, говори от името на основателя на сайта, срещу когото има издадени от Швеция и Великобритания заповеди за арест. Според нея, Асандж се надява Стокхолм и Лондон да вземат предвид решението на работната група на ООН, да отменят заповедите за задържането му и британските власти да му върнат паспорта.

По-рано говорител на шведското правителство коментира решението като "препоръчително" и заяви, че според законодателството на страната, отсъжданията на Световната организация по такива въпроси нямат легална тежест. От Лондон пък коментираха самото сезиране на комисията на ООН по незаконните арести като "абсурд". От британското правителство поясниха, че Обединеното кралство не е правило опит да арестува Асандж, а той сам е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, още преди да бъде издадена заповед за задържането му.

Асандж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в изнасилване. Австралиецът подаде жалба до ООН, че престоят му в помещение от 30 квадратни метра в еквадорското посолство без слънчева светлина и свеж въздух е нанесло тежки поражения върху физическото и психическото му здраве. Асандж се опасява, че ако бъде задържан от шведските власти ще бъде екстрадиран и съден в Съединените щати за публикуването на поверителни документи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къща Посока помага на хора със зависимости
Къща "Посока" помага на хора със зависимости
Над 10 милиарда долара помощ за Сирия от дарителската конференция в Лондон
Над 10 милиарда долара помощ за Сирия от дарителската конференция в Лондон