НОВИНИ

Асансьорите за хора с увреждания във Варна не работят

Асансьорите за хора с двигателни увреждания в подлезите на Варна не работят, с изключение на този до Катедралата. Някой не функционират от от месеци, други - повече от година. Съоръженията са в помощ и на от майки с детски колички, които сега са принудени да ползват рампите в подлезите. Те обаче не са пригодени за всички видове колички.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
10:44, 10.09.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Счупени стъкла, отворено електрическо табло и бележка "Платформата е спряна за ремонт" - така изглежда вече месеци наред асансьорът за хора с увреждания и майки с детски колички на входа на Морската градина, до Икономическия университет.

- "Слизахме с децата, с детска количка, с тротинетка. С него, беше по-лесно. Стана вече сигурно половин година тук в центъра на Варна асансьорът не работи".

В лошо състояние и спрян от движение от още по-дълго време е асансьорът в подлеза на спирка"Акациите", който води към варненския зоокът.

- "По перилото, бавничко, с бастунчето и минаваме от другата страна, няма как".
- "Може би година вече не работят. Аз редовно го ползвах, но и аз бавно бавно се придвижвам".

Според Обретен Михов от Дружеството на хора с увреждания "Бриз" - Варна, неработещите асансьори обричат на изолация трудноподвижните хора.

Обретен Михов - Дружество на хора с увреждания "Бриз" - Варна: "Хората с увреждания са хора. Искат тези хора сами, самостоятелно да се движат по улиците на красива Варна, а не да стоят вкъщи по 24 часа затворени."

От Община Варна заявиха, че асансьорите не работят с месеци заради забавилата се доставка на резевни части.

Таня Василева: "Необходимите части са заявени и до края на месец септември повредата се бъде отстранена и платформата ще функционира".

Асансьорът до спирка "Акациите" е повреден вследствие на катастрофа и не може да бъде ремонтиран. В момента тече процедура за доставката на ново съоръжение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе настояват за институция, която се грижи за почистването на речните корита
В Русе настояват за институция, която се грижи за почистването на речните корита
Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се искат и приемат от премиера
Волен Сидеров преди Коалиционния съвет: Оставките се искат и приемат от премиера