НОВИНИ

Парламентът определи нови цени на социалните услуги

Част от социалните услуги вече ще бъдат безплатни, след като Народното събрание прие изцяло нов Закон за социалните услуги.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:41, 07.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
парламентът определи цени социалните услуги

Хората без доходи ще могат да се възползват безвъзмездно от асистентски услуги, а останалите ще заплащат 10%, 20% или 50% от таксата. Размерът ѝ ще зависи от индивидуалната преценка на всеки случай, която ще се извършва от общинските служители. Цените на платените услуги ще бъдат определени от специална тарифа, разработена след приемането на закона.

Бисер Петков, министъ на труда и социалната политика: Безплатните услуги ще бъдат преди всичко свързани със създаване на родителски капацитет, информиране, консултиране. Услугите, свързани с даване на подслон на лица, които се нуждаят.

В закона за първи път се регламентира асистентската подкрепа като социална услуга. Право на нея ще имат всички хора, които са в невъзможност за самообслужване и хората, които са трайни увреждания и необходимост от чужда помощ.

Хората с увреждания, които не ползват асистентска подкрепа по друг закон имат право на асистентска подкрепа по новоприетия закон..

Срокът за закриване на домовете за деца, лишени от родителски грижи, както и за домовете за медико-социални грижи се определя до 1 януари 2021 г. Определят се и срокове за закриване на домовете за хора с различни увреждания и хора с психични разстройства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри продължават протестите, излизат на палатков лагер
Медицинските сестри продължават протестите, излизат на палатков лагер
Вижте програмата за посещението на папа Франциск в България
Вижте програмата за посещението на папа Франциск в България