НОВИНИ

Асоциациите на свиневъдите искат извънредно положение заради АЧС

От Асоциациите на индустриалното свиневъдство и на свиневъдите в България поискаха въвеждане на извънредно положение заради африканската чума по свинете (АЧС) и общи действия на Агенцията по безопасност на храните, полицията, армията и кметовете. Те обявиха, че има още две нови огнища на заразата в общините Две могили и Ценово - Област Русе.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:36, 16.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

За десет дни болестта се е разпространила в цялата страна, казаха свиневъдите. Причината - прасетата в така наречения "заден двор". Те били пренасяни от стопаните си от място на място, за да бъдат спасени от евтаназия. Само в такива дворове диви свине можели да предадат вируса на домашни, прасетата се заразявали се и от отпадъци от ресторанти и магазини.

Венцислав Славов, мениджър на свинеферма: В момента 1% нелегални прасета държат пистолета зареден с патрон в цевта срещу 99 % от регистрираните прасета в България. Много медии правят от това сензация, отиват в двора на бабата, на дядото и казват "Ето, те искат да им вземат прасетата!". Да, но това е нелегално прасе.
Д-р Румен Караманов, свиневъд: Трябва задължително да е изяснен произхода на тези животни, къде са родени, откъде идват, маркирани ли са, дали са здрави или не.

Свиневъдите смятат, че кметовете по места нехаят за последствията от болестта заради местните избори, които предстоят. Предупредиха, че ако африканската чума стигне до фермите им, ще се постави под заплаха целия свиневъден бизнес, има риск и от екологична катастрофа.

Венцислав Славов, мениджър на свинеферма: Ние имаме десетки хиляди животни, как се вадят тези прасета, как се унищожават и как се загробват? И колко камиона ще ни трябват и къде ще ги загробим. Положението е страшно, разберете го.
Д-р Румен Караманов, свиневъд: Това е един вид катастрофа и това е риск, защото всеки от един от нас, които инвестираме в свиневъдството и има и ползва кредити на банки, ставаме в несъстоятелност при обслужване на кредитите.

20 000 души, заети в тази индустрия ще останат без работа, финансовите загуби за държавата също ще са големи, казаха свиневъдите. Те предупредиха още, че през границите продължават да влизат заразени храни от Украйна и Румъния, а Агенцията по безопасност на храните не може да се справи сама със ситуацията.

Д-р Румен Караманов, свиневъд: Всеки ден ще излизат нови нови огнища докато не се въведе военно положение - тука трябва да се намеси и армия, която да заварди пътищата, полиция, която да влиза и подпомага ветеринарните лекари.

Свиневъдите искат още правителството спешно да отпусне 20 млн. лв за справяне с болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК
Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК
Евтаназират прасета, заразени с африканска чума в Мизия
Евтаназират прасета, заразени с африканска чума в Мизия