НОВИНИ

Астронавтите на НАСА ще пътуват в нови скафандри до Луната

НАСА представи новите скафандри за бъдеща мисия до Луната, предвидена за 2024 г. в рамките на програмата "Артемис". Показаните прототипи са по-гъвкави и позволяват ходене, вместо придвижване с подскоци, но работата по усъвършенстването им продължава. През март администрацията на президента Доналд Тръмп възложи на НАСА завръщане на хора на Луната като основа за евентуални полети до Марс.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:36, 16.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Двама инженери на НАСА позираха с новите костюми. Единият е за работа на лунната повърхност и е с универсален размер. По-лекият е за самото пътуване до нашия спътник и обратно с кораба Орион. От времето на Аполо скафандрите за терен са миниатюрни космически кораби, които осигуряват кислород, рециклират въздуха, регулират вътрешната температура и елиминират радиацията.

От години НАСА работи върху подобрения, най-вече за премахването на въглеродния двуокис. С новите костюми астронавтите могат да вдигат ръце- нещо невъзможно при скафандрите от Аполо. Могат и да се навеждат и клякат, както демонстрира инженер Кристин Дейвис.

Джим Брайдънстайн - администратор на НАСА: Сега тя ще покаже как вдига камък, ако може да се справи, да може...трудно е... но готово...

Осъвременяването на гардероба на НАСА отдавна е на дневен ред. През март две астронавтки трябваше да осъществят първата изцяло дамска космическа разходка извън Международната станция, но мисията им беше отменена поради липса на скафандри за двете. Нов опит е насрочен за утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Отлагането на преговорите със Скопие и Тирана би било грешка
Захариева: Отлагането на преговорите със Скопие и Тирана би било грешка
Медицинските сестри получиха уверение за промени след срещата с министър Ананиев
Медицинските сестри получиха уверение за промени след срещата с министър Ананиев