COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Астронавтите на НАСА ще пътуват в нови скафандри до Луната

НАСА представи новите скафандри за бъдеща мисия до Луната, предвидена за 2024 г. в рамките на програмата "Артемис". Показаните прототипи са по-гъвкави и позволяват ходене, вместо придвижване с подскоци, но работата по усъвършенстването им продължава. През март администрацията на президента Доналд Тръмп възложи на НАСА завръщане на хора на Луната като основа за евентуални полети до Марс.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:36, 16.10.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Двама инженери на НАСА позираха с новите костюми. Единият е за работа на лунната повърхност и е с универсален размер. По-лекият е за самото пътуване до нашия спътник и обратно с кораба Орион. От времето на Аполо скафандрите за терен са миниатюрни космически кораби, които осигуряват кислород, рециклират въздуха, регулират вътрешната температура и елиминират радиацията.

От години НАСА работи върху подобрения, най-вече за премахването на въглеродния двуокис. С новите костюми астронавтите могат да вдигат ръце- нещо невъзможно при скафандрите от Аполо. Могат и да се навеждат и клякат, както демонстрира инженер Кристин Дейвис.

Джим Брайдънстайн - администратор на НАСА: Сега тя ще покаже как вдига камък, ако може да се справи, да може...трудно е... но готово...

Осъвременяването на гардероба на НАСА отдавна е на дневен ред. През март две астронавтки трябваше да осъществят първата изцяло дамска космическа разходка извън Международната станция, но мисията им беше отменена поради липса на скафандри за двете. Нов опит е насрочен за утре.

Топ 24
Най-четени
Жертвите и заразените с коронавирус в Европа се увеличават
Жертвите и заразените с коронавирус в Европа се увеличават
България и ЕС - какви евросредства ще получим през новия програмен период
България и ЕС - какви евросредства ще получим през новия програмен период