COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Астрономи откриха най-малката звезда

Нейният размер е малко по-голям от този на Сатурн, а гравитацията ѝ е около 300 пъти по-силна от тази на Земята. Небесното тяло по всяка вероятност е възможно най-малкото, до което една звезда може да достигне, тъй като има точно толкова маса, колкото да ѝ позволи да преобразува водородните ядра в хелиеви. Ако звездата беше малко по-малка, то тогава налягането в центъра ѝ не би било достатъчно, за да може да се осъществява този процес. Термоядреният синтез е процесът, който захранва нашето Слънце, а учените се опитват да го възпроизведат и на земята, за да получат нов източник на възобновяема енергия, пише научното издание „Сайънс дейли”.

от БГНЕС
17:58, 15.07.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Животът
астрономи откриха малката звезда

Малките и относително бледи звезди са и най-добрите кандидати за намиране на други планети като Земята, на които може да има течна вода.

Новооткритото небесно тяло, наречено EBLM J0555-57Ab, се намира на разстояние от около 6 000 светлинни години. То е част от бинарна система от две звезди и съществуването му е било установено, след като е преминало покрай своя много по-голям партньор – метод, който обикновено се използва за откриването на планети.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж: Нашето откритие разкрива това колко малки могат да бъдат звездите. Ако тази звезда се беше формирала с малко по-малка маса, реакцията на сливането на ядрата на водорода не би била постоянна и вместо това звездата щеше да се трансформира в кафяво джудже. Тази звезда е по-малка и по всяка вероятност по-студена от много от гигантските газови екзопланети, които досега са били идентифицирани.
;

Масата на новооткритата звезда е почти сходна с тази на TRAPPIST-1 – звездата, около която учените откриха три платени с условия, подходящи за живот. Нейният радиус обаче е с около 30% по-малък.

Александър Бьотихер, Лабораторията „Кавендиш” към Университета в Кеймбридж:Най-малките звезди осигуряват оптимални условия за откриването на подобни на Земята планети, както и за отдалечено изследване на техните атмосфери.
;

Макар и да са най-многобройни, за звездите с размер и маса по-малки от 20% от тези на Слънцето се знае малко, тъй като те са трудни за откриване заради размерите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)
Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)
149 години от смъртта на Хаджи Димитър
149 години от смъртта на Хаджи Димитър