НОВИНИ

Борисов отхвърли обвинения в испанската преса за пране на пари

Атака срещу премиера Бойко Борисов от каталунско издание. То публикува статия, в която се твърди, че българският премиер е разследван за пране на пари, чиято крайна цел е Барселона. Борисов отхвърли тези твърдения. Той припомни, че спекулации за негов имот в Барселона има още от 2015-а година и отрече да е ходил в каталунската столица последните 10 години. Той обаче свърза публикациите с атака от България и от източна държава.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:09, 21.02.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Според каталунското издание "Периодико" в Испания има разследване за пране на пари с крайна цел Барселона. Според авторите на статията има подозрения за връзка с българския премиер. Отбелязва се, че испанските служби били направили проверка на имотите и парите на Бойко Борисов и били установили, че той няма достатъчно средства, за да придобие имоти в Барселона.

Бойко Борисов - министър председател: Аз за стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последния път като кмет, може би преди 15 години. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, някои не съм ги виждал 10-15-20 години дори. Към мен, към този момент никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е.

Вътрешният министър заяви, че по официални канали няма постъпили запитвания за разследване на имущественото състояние на премиера. Говорителят на главния прокурор коментира за "По света и у нас", че българската прокуратура не е сезирана от испанската. Борисов знаел от къде идва тази атака.

Бойко Борисов - министър председател: Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота. На неговото шествие, на неговите, защото там ясно пише от кой са сигналите, кои са неправителствените организации. Бяха до него онзи ден. Не знам защо тръгнаха в тази посока, защото по всички и по вашата, и по вашата, по всички телевизии това го правиха по време на евроизборите. Децата, децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента го говореха всичко това.

Борисов твърди, че още преди два месеца е бил предупреден за атаката.

Бойко Борисов - министър председател: Те трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък - по една статия. Обаче нещо се объркаха, нали целта беше шествието да е пикът, нали, за да се направи пуч. Сега разбирате ли? Дето се вика, съм почти сигурен, че има така и от Изток и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас, нали какво ще излезе накрая.

ТАСС препечатва статията със забележката, че разследвания до момента не са доказали връзка на българския премиер със сочената в каталунския вестник схема.

"Периодико" е едно от най-големите издания в Каталуния и се свързва със сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания - дейност, която се подкрепя от руските служби.

За един от собствениците на изданието има данни в "Панама пейпърс" за съмнителни финансови сделки.

Собственикът на изданието е Франсиско Хавиер Мол де Мигел. В Каталуния изданията му нямат конкуренция. Твърди се, че дори купува конкуренти само за да ги закрие. Казват, че е безмилостен в печеленето на пари от всякакви източници. Негов съдружник е Аранзазу Сарасола - фамилия, свързана с колумбийския наркокартел "Меделин" и трафик на оръжие. За Сарасола има данни в мащабното международно журналистическо разследване "Панама пейпърс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роднините на убития в Ханау Калоян: Очакваме съдействие от  българските власти
Роднините на убития в Ханау Калоян: Очакваме съдействие от българските власти
България може да влезе в чакалнята на еврозоната през юли
България може да влезе в чакалнята на еврозоната през юли