НОВИНИ

Атаката във Финландия е терористичен акт

Атаката в град Турку, Финландия, при която загинаха двама души, е терористичен акт, заявиха властите в страната. Нападателят е задържан. Той е 18-годишен мароканец бежанец, все още не се съобщава самоличността му. Тази нощ бяха проведени серия антитерористични операции във Финландия.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:29, 19.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
атаката финландия терористичен акт

Двете жертви на нападението с нож в Турку са финландци. Сред 8-е ранени има граждани на Великобритания, Швеция и Италия. 6 от пострадалите са жени. Именно жени са били целта на атаката на 18-годишния мароканец. Самоличността му все още не е оповестена.

Вчера в 16 часа и 2 минути въоръженият с нож мъж е намушкал няколко души на площад "Пуутори" в центъра на Турку. След това той е продължил атаката си към пазара в близост, където е прострелян в крака от полицията. Състоянието му не е тежко. Мароканецът е настанен в местна болница, както и някои от ранените от него. По данни на полицията нападателят е бежанец, който е пристигнал в страната миналата година.

Криста Гранрот, старши-полицейски инспектор: Главният заподозрян се намира в университетската болница в Турку. Опитахме се да го разпитаме днес, но той не искаше. Ще се опитаме да направим това по-късно днес. Всички останали арестувани също са мароканци. Тяхната роля при това престъпление се изяснява. Обвиненията към тях са същите, както при извършителя.

Финландските сили за сигурност са провели антитерористична операция тази нощ, като при нея са задържани четирима души. Друг заподозрян за организиране на атаката е обявен за международно издирване. Подобни нападения не са чести в Скандинавската страна, въпреки че според финландското разузнаване има данни, че имигранти, които живеят в страната са отишли да се бият на страната на терористите от "Ислямска държава" в Близкия изток.

През юни нивото на опасност от екстремистки нападения във Финландия беше повишено от "ниско" на "високо". Днес флаговете в страната бяха свалени наполовина в знак на траур, а на мястото на атаката паметта на загиналите беше почетена със свещи и цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партида от 500 килограма яйчен прах с фипронил е получена и в България
Партида от 500 килограма яйчен прах с фипронил е получена и в България
Всеки четвърти русенец получава минимална заплата
Всеки четвърти русенец получава минимална заплата