COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“, последвано от заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат министри на отбраната на държавите - членки на ЕС. Форумите ще се проведат на 14 май 2019 година в Брюксел, Белгия, съобщиха от МО.

от БНТ
14:17, 13.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
атанас запрянов участва заседание съвета външни работи отбрана

Заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана“ ще започне със съвместна работна сесия на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС. Във фокуса на дискусиите ще бъдат развитието на институционалната рамка за координация на регионалното сътрудничество в областта на политиката за развитие и въпросите, свързани със сигурността в Западна Африка (G5 Sahel). На заседанието са поканени да участват представители на държавите от формата G5: Буркина Фасо, ЧАД, Мали, Мавритания и Нигер.

Форумът ще продължи с работен обяд на министрите на отбраната по въпросите на сътрудничеството между ЕС и НАТО в контекста на изпълнението на Декларациите от Варшава и Брюксел. Поканена за участие в дискусиите е заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемьолер.

По-късно същия ден министрите на отбраната в самостоятелна сесия ще обсъдят развитието на инициативата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПСС) и по-конкретно препоръките на Съвета към първия годишен доклад на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност за състоянието на изпълнението на ПСС.

Срещата на министрите на отбраната ще завърши със заседание на Направляващия борд на ЕАО.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?