НОВИНИ

Атентати с три коли бомби в Дамаск отнеха живота на над 20 души

Най-малко 21 загинали и поне 12 ранени - това е равносметката от три координирани нападения с коли бомби в сирийската столица Дамаск. Полицията е успяла да спре и взриви две от тях, третият нападател нанесъл удара, след като бил обкръжен на площад "Тахрир". Засега никой не е поел отговорност за поредния кървав епизод от продължаващия вече 6 години конфликт в Сирия.

атентати три коли бомби дамаск отнеха живота души
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 02.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Тримата атентатори са планирали нападения на оживени места в Дамаск в първия работен ден след края на мюсюлманския празник Рамазан, съобщи сирийската държавна телевизия.

Сред жертвите са 7 войници от правителствените сили и съюзническите паравоенни формирования, както и тримата нападатели, шофирали колите бомби.

Местата на взривовете, станали рано сутринта, са отцепени от полицията. Из целия град са установени контролни постове.

Анас - собственик на магазин: Събудихме се от много силни експлозии. Всичко беше покрито с изпочупени стъкла и отломки, имаше изгорели коли и магазини.

През март две бомбени нападения в Дамаск отнеха живота на повече от 40 души, предимно иракски богомолци. Отговорност пое групировка, свързана с "Ал Кайда". Няколко дни по-късно нападение срещу съдебната палата в Дамаск, признато от "Ислямска държава", отне живота на над 30 души.

"Ислямска държава" губи територии и все по-често атакува "меки" цели в градовете за да всява несигурност, отбелязват наблюдатели.

Дамаск е под контрола на правителствените сили, които водят сражения за изтласкване на бунтовниците от Айн Терма - една от последните им крепости в предградията на сирийската столица. Повече от 300 000 са жертвите в сирийския конфликт, започнал с антиправителствени протести през 2011-та. Страната са напуснали близо 6 милиона сирийци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър на Австрия беше избран начело Народната партия
Външният министър на Австрия беше избран начело Народната партия
Щабът за защита при бедствия се събира в МВР заради прогнозите за градушки
Щабът за защита при бедствия се събира в МВР заради прогнозите за градушки