НОВИНИ

Атентаторът от Берлин все още е на свобода

Криминалната федерална служба обяви 100 000 евро награда за информация свързана с Анис Амри. Той е издирван не само в Германия, а из цяла Европа. Коледният базар в сърцето на германската столица, ударен от товарен камион, отново беше отворен за посетители днес. Преди това на мястото бяха монтирани специални бетонни прегради, които да повишат сигурността на гражданите.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:58, 22.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

В Германия и в цяла Европа продължава издирването на 24-годишният тунизиец Анис Амри, който е заподозрян за терористичната атака на коледен базар в Берлин, при която загинаха 12 души. Разследващите разполагат с данни, че Амри месеци наред е подготвял самоубийствен атентат.

Междувременно продължава идентификацията на жертвите от атентата и днес беше потвърдена смъртта на една италианка и на една жена от Израел. Издирваният в цяла Европа Анис Амри очевидно е оставил и други следи в камиона-убиец, стана ясно през последните часове. Полицията е намерила негови отпечатъци по вратата, което потвържвана версията, че той е атентаторът от понеделник.

Днес цял ден се извършват обиски в няколко квартала в Берлин и в Дортмунд и Емерих в провинцията Северен Рейн Вестфалия. Братята на Амри, които живеят в Тунис,разказаха, че до преди десет дни са били в контакт с него през Фейсбук, но после комуникацията е спряла. Той е разказал, че през януари иска да се прибере в Тунис.

Абделкадер Амри, брат на заподозрения Анис Амри: "Шокиран съм като всеки тунизиец, който е чул за това.- Когато полицията дойде у дома да вземе мама, едва тогава разбрахме, че това е брат ми - Анис... Ако той ме гледа сега, искам да му кажа, че е виновен за това, което е сторил."

Междувременно днес в 11 часа коледният базар на площад "Брайтшайдплац" отново беше отворен. Полицията работи усилено цяла сутрин, за да постави бетонни блокове, които да предотвратят евентуално повторение на трагедията.

Германците са разделени в реакциите си - част от хората се радват на възобновяването на нормалния ритъм на живот, други са против базарът да работи заради паметта на загиналите невинни. Хората продължават да поставят цветя и свещи на мястото на атентата. Канцлерът Ангела Меркел направи изявление, в което похвали работата на службите и изрази надежда, че извършителят скоро ще бъде задържан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при тежка катастрофа с автобус на пътя София-Варна
Трима души загинаха при тежка катастрофа с автобус на пътя София-Варна
ДРУГИТЕ НОВИНИ: ПИФ без колело
ДРУГИТЕ НОВИНИ: ПИФ без колело