НОВИНИ

Атентатът в Ница порази световноизвестен символ

Атентатът в Ница, който отне вчера живота на най-малко 84 души, пометени от камион на Английската алея, нанесе удар върху най-емблематичното място в град, известен в цял свят като столицата на Лазурния бряг и пети по брой жители във Франция, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:34, 15.07.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
атентатът ница порази световноизвестен символ

Градът е туристическа дестинация още от 19 век, а Английската алея дължи името си на английски пастор и зет му, които през 1824 г. проправили първата пътека, която с течението на времето бива разширена.
През 1860 г. Ница, която дотогава е част от Сардинското кралство, става френска територия.
В периода Бел епок Ница е в апогея си със своето космополитно общество. Много аристократи и рентиери посещават често града, привлечени от меките зими. Към 1880 г. по английски образец на вълнолом, врязан в морето, е построено казино в ориенталски стил.
През 1920 г. възниква летният туризъм, на който дават тласък американските преселници на Лазурния бряг като писателя Джон Дос Пасос.
В периода между двете войни в града са построени стотици сгради, някои от тях в стил Ар деко. Ница е притегателен център за много артисти - художници, музиканти, писатели. Появяват се голям брой луксозни хотели и казина.
Днес градът е известен и с празничните прояви на Английската алея като Карнавала в Ница или фестивала на цветята, познат като "Битката на цветята".
Всяка година столицата на Лазурния бряг посещават около 4 милиона туристи. При все това равнището на безработицата в града надвишава средното за страната (15 процента през 2013 г., при 10 процента в национален мащаб).
Със своите 342 000 жители град Ница е пети по население в страната след Париж, Марсилия, Лион и Тулуза. Но района Нис-Кот д'Азюр, който обхваща 45 общини, наброява над 500 000 жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежки камиони тормозят силистренци
Тежки камиони тормозят силистренци
Френският външен министър прекъсна визитата си в Монголия заради атаката в Ница
Френският външен министър прекъсна визитата си в Монголия заради атаката в Ница