НОВИНИ

Атина е дала съгласие за връщане на бежанци от Германия в Гърция

За първи път от 2011 г. Гърция ще приеме бежанци от Германия в рамките на Дъблинския регламент. Това оповестил пред германската телевизия ARD гръцкият министър за миграцията Янис Музалас, съобщава изданието Нюз.ин.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:21, 07.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
атина дала съгласие връщане бежанци германия гърция

Според министъра по силата на Дъблинския регламент връщането на бежанци от Германия в Гърция - първа страна на входа на ЕС, засяга хора, продължили пътуването си от Гърция до други държави от съюза след март 2017 г.

В отговор на въпрос на германската телевизия вътрешното министерство на Германия е уточнило, че при връщането на бежанци Берлин ще се придържа към препоръката на Европейската комисия от 8 декември 2016 г., разрешаваща при определени строги условия да се извършва реадмисия на бежанци в Гърция.

Ведомството е оповестило, че до 31 юли 2017 г. пред гръцките власти са постъпили 392 молби и че конкретните дати за реадмисия в Гърция зависят от гръцките власти.

Министърът за миграцията Янис Музалас казал, че до преди няколко дни по линия на Дъблинския регламент гръцките власти са одобрили малък брой молби за реадмисия на бежанци от Германия и други държави членки на ЕС.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос се застъпил за реадмисиите в Гърция, като пояснил пред същата германска телевизия, че в момента се работи за замяна на Дъблинския регламент с нова система, тъй като въпросният регламент не функционира, и че до края на годината в тази насока ще бъдат изготвени нови регулации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антония Григорова стана първата жена, изминала Ком-Емине в състезателно темпо
Антония Григорова стана първата жена, изминала Ком-Емине в състезателно темпо
Средната работна заплата в Румъния нарасна с 15 процента за година
Средната работна заплата в Румъния нарасна с 15 процента за година