НОВИНИ

Авария остави хиляди абонати на "Топлофикация София" на студено

Стотици абонати на "Топлофикация София" останаха без парно и топла вода в един от най-студените дни от началото на зимата. Причината - пробив на тръбопровод в района на Медицинска академия. Аварията засегна целия квартал "Иван Вазов", както и части от кварталите "Хладилника", "Лозенец", "Крива река" и от центъра на София. След 15-часов ремонт на топлопровода, повредата бе отстранена малко след 16 ч.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:52, 30.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Жителите на няколко квартала в София посрещнаха днешния мразовит ден с температури доста под нулата в студени домове и без шанс за сутрешен душ.

"На минус 11 градуса да нямаме парно не е добре. Сега в крайна сметка съм включила печки, токът се увеличи".
"Човек, който е цял ден вкъщи на студено, не е много приятно, но всичко е ОК - нали сме в Европа"

Заради аварията училищата в засегнатите квартали намалиха часовете. Опция за по-къс работен ден обаче нямат лечебните заведения. Университетската акушеро-гинекологична болница ,,Майчин дом'' също остана без парно и топла вода. Наложи се набързо да бъде създаден кризисен щаб, който да осигури алтернативно отопление.

Любомир Пенев - заместник-директор на Майчин дом: На местата, където имаме климатици, с тях, на другите сме събрали всички отоплителни електроуреди от цялата болница.

От "Топлофикация София" обясниха, че стар тръбопровод е причината за аварията.

Елизабет Павлова - говорител на Топлофикация-София: Тази нощ е станал пробивът на трасе, което е положено още през 80-те години на миналия век. Незабавно са реагирали нашите аварийни екипи.

Десетки изнервени зрители на БНТ попитаха за какво служат летните профилактики, чието неудобство сме принудени да изтърпяваме всяка година.

Елизабет Павлова - говорител на Топлофикация-София: Ние всяко лято подменяме участъци, които се отличават с по-висока аварийност, но в крайна сметка нашите възможности и финансови, и технически, са за подмяна на около 20 километра трасе. Ние не бихме могли да подменим всички трасета наведнъж в рамките на едно лято.

2000 километра тръби на Топлофикация има под краката на столичани. А зимата едва сега започва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски поток ще мине през България
"Турски поток" ще мине през България
От утре влиза в сила новата Наредба за шума в София
От утре влиза в сила новата Наредба за шума в София