НОВИНИ

Авиомузеят на Летище Бургас привлича много туристи

Авиомузеят на Летище Бургас стана една от най-интересните и най-посещавани атракции в морския град през последните две години. Той е разположен на територията на летището, а експонатите на внушителни самолети от гражданската авиация добиха популярност и в чужбина.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
10:24, 02.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Най-внушителният експонат в музея е флагманът на българската авиация от близкото минало ТУ-154. В България са запазени два, но само тук достъпът до него е свободен, разказва уредникът на музея.

Станислав Иванов - уредник на музея: Три двигателя има, дълъг е около 40 м, широк е около 36 може би, висок около 11 и половина. Другият интересен експонат е АН-12 който е голям товарен самолет, също единствен останал в България.

В товарния самолет са изложени костюми от авиацията, значки, снимки, както и колекционирани през годините макети на всички модели самолети, кацали на летище Бургас. Музеят е създаден през 2012 година, а експонатите са закупени от летище Пловдив.

Станислав Иванов: Тук може да бъде видяна военната ни експозиция, която се състои от три самолета, МИГ-21, МИГ-17 и учебнотренировъчния ЕЛ-29, селскостопански самолети като АН-2, изключително популярен самолет, използван също и за парашутни скокове, и АН-24, отново пътнически самолет.

29-годишният Станислав е дизайнер по професия, а самолетите го привлекли, тъй като в тях дизайнът бил много силно застъпен. Участвал е в реставрацията на всички експонати. Очаква скоро към пилотските кабини да бъдат включени виртуални очила и звук, които да доближат посетителите до реалния полет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По нов начин ще се подават декларациите за доходите в НАП от догодина
По нов начин ще се подават декларациите за доходите в НАП от догодина
Сагата свърши, драмата продължава...
Сагата свърши, драмата продължава...