Случващото се в Хонконг е голям трън в очите на китайците. Стигна се до използването на бойни куршуми и раняването на двама от протестиращите. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ Аврам Агов, преподавател по история на Източна Азия в университета Лангара във Ванкувър, по повод протестите в Хонконг от последните дни и на този фон тържествата по повод 70 години от създаването на Китайската република.

Аврам Агов: След реформите през 70-те и 80-те години, през последното десетилетие Китай бележи невероятен икономически растеж. Навлизаме обаче в нова фаза на Студена война между САЩ и Китай. Разместването на стратегически пластове не може да не доведе до напрежение.

Аврам Агов очаква протестите да продължат със същата сила. Най-опасното е, че нещата ескалират и може да излязат извън контрол. Китайската народна армия има гарнизон в Хонконг, който беше удвоен през последните седмици. Управляващите в Пекин вероятно доста се "подхлъзват" в тази конфронтация и в един момент може да използват сила, коментира още Агов.