НОВИНИ

Аврамова: Максималното поскъпване на храните от тол системата ще е 2 стотинки

Няма да има съществено поскъпване на основните хранителни продукти след въвеждането на ТОЛ сиситемата - това увери регионалният министър Петя Аврамова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:53, 05.12.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Новият модел отразява принципа на справедливост както към превозвачите, така и към обществото като цяло. Сега 2/3 от приходите от винетки са от леките автомобили. Пътната инфраструктура да започне да се самоиздържа - това е задачата на тол системата. Точно по това време миналата година предстоеше пускането на електронната винетка. Имаше много страхове. Това вече е зад гърба ни. Днес продажбата на електронни винетки върви добре. Това се дължи на всички, които работят в националното тол управление и на 105 екипа. Към 30 ноември са продадени над 7 милиона винетки на стойност над 300 милиона лева. На 16 август започна техническата експлоатация на тол системата.
За 6050 километра ще се дължи толтакса. Има предложени за обществено обсъждане тарифи. Няма да имат драстично поскъпване върху цените. Максималното поскъпване на храните ще бъде максимално 2 стотинки. Очакваме новата тол системата да осигури постоянен източник на средства за ремонт на пътищата. Системата трябва да влезе в търговска експлоатация по-късно до 1 март 2020 г.

Росен Желязков, министър на транспорта: Въвеждането на тол системата не е самоцел. До сега в България са инвестирани огромни ресурси за изграждане на пътна инфраструктура. Оттук насетне това ще е ангажимент на правителството, данъкоплатците и тези, които ползват пътищата.
Разрушителен и замърсителят ще е този, който плаща. Нашето настояване беше от евровинетката да бъдат изключени автомобили и мини бусове. През следващите години това ще бъде основният приход за изграждане и поддържане на инфраструктурата.

Хатем Шабани, постоянен представител на Световната банка: Отбелязваме 5 години сътрудничество. Започнахме с преглед на пътния сектор и препоръки за реформи. Имаше и министерска среща на високо ниво. Ние решихме да подпомогнем гладкото имплементиране на тази тол система.Следваме принципа - по-тежките превозни средства трябва да заплащат най-много. Ние сме щастливи, че можем да ви запознаем с най-добрите практики. Транспортната инфраструктура е важна. Транспортът е от важно значение за икономическото развитие. Важна е подходяща инвестиция за инфраструктура.
;

Тол сиситемата ще обхваща малко над 6 000 километра и трябва да заработи до 1 март догодина. Вече се доуточнява финално и размерът на тарифите. А до 30 ноември са продадени близо 8 милиона електронни винетки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Задържаха сина на бизнесмена Миню Стайков
​Задържаха сина на бизнесмена Миню Стайков
Пожар унищожи ресторанта на хотел в Стара Загора
Пожар унищожи ресторанта на хотел в Стара Загора