НОВИНИ

​Австрия с първия в историята си канцлер жена

Австрийският президент Александър Ван дер Белен определи председателя на Конституционния съд Бригите Бирлайн за първия временен канцлер-жена, която ще ръководи кабинета до предсрочните избори, се казва в изявление на президента. Така конституционният съдия Бригите Бирлайн става първата жена канцлер на Австрия и ще заеме поста временно след свалянето на канцлера Себастиан Курц.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:35, 30.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света
​австрия първия историята канцлер жена

Федералният президент Александър Ван дер Белен обяви, че Бирлайн ще бъде назначена "след няколко дни". Тя била натоварена от него с учредяването на ново правителство.

Бирлайн е председател на австрийския Конституционен съд от 2018 г. насам. И на този пост тя е първата жена в Австрия. 69-годишната юристка ще заеме поста на канцлера Себастиан Курц. Неговото правителство падна след кризата заради скандалното видео от Ибиса, което предизвика вот на недоверие, който Курц не успя да избегне.

Австрийският парламент с мнозинство гласува вот на недоверие към правителството, начело с Курц. Въпросът за гласуването беше повдигнат от опозицията на фона на правителствената криза в страната след така наречения скандал "Ибиса-гейт".

;

Немски медии съобщиха, че през 2017 г. лидерът на крайнодясната Партия на свободата (ПСА) и вицеканзцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е обсъждал с жена сделка, според която тя ще придобие вестника „Кронен цайтунг“ и ще получи достъп до няколко правителствени проекта в замяна на благоприятно медийно отразяване на политика преди парламентарните избори през 2017 година. Докато медиите твърдяха, че жената е рускиня, Щрахе, описал видеото като опит за "политическо убийство", каза, че е от Латвия.

Щрахе подаде оставка, Курц отказа да продължи да работи в правителствена коалиция с ПСА и обяви предсрочни парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​На плаж в Гърция забраняват пушенето това лято
​На плаж в Гърция забраняват пушенето това лято
От Тутракан потегли традиционният поход По стъпките на Таньо войвода
От Тутракан потегли традиционният поход "По стъпките на Таньо войвода"