НОВИНИ

Австрия се готви за нови избори

Край на коалиционното правителство в Австрия. Канцлерът и лидер на Австрийската народна партия Себастиан Курц обяви края на коалицията с Австрийската партия на свободата. До тук се стигна след оставката на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе заради скандален видеозапис, който показва как той предлага обществени поръчки в замяна на предизборна подкрепа. Днес канцлерът и президентът на Австрия ще обсъдят стъпките към нови избори.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:08, 19.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Само 18 месеца, след като Австрия се опита да повтори експеримента с участието на Партията на свободата във власта, страната се готви за нови избори. Настроенията във Виена са те да бъдат проведени през септември. Очаква се да бъдат изключително интересни. Канцлерът ще бъде приет от президента днес, за да започне подготовката за вота. Снощи в обръщение към австрийците Александър Ван дер Белен с изключителна категоричност коментира политическата ситуация след оповестяването на видеозаписа.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Това, което беше демонстрирано, ще формулирам с цялата му точност е нагло неуважение на гражданите в нашите страна. Носителите на отговорност в република разрушиха доверието към тях. Става въпрос за нечувано неуважение, което не толерирам.

Скандалният видеозапис, предоставен на германски медии, документира как подалият оставка вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе дава идеи за злоупотреба с власт, за съмнителен подход с парите на данъкоплатците, а както и за неприемливо отношение към медиите.

След подадената оставка на правителството Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия ,се дистанцира дяснопопулистката Партия на свободата. Това може да му донесе симпатиите на разочарованите избиратели. Какво ще бъде отражението на скандала за партньорите на австрийските десни популисти в Европа в навечерието на изборите, все още е трудно да се каже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия обвини Иран за дестабилизация на региона
Саудитска Арабия обвини Иран за дестабилизация на региона
Кмет подаде сигнал за изборен туризъм в Русенско
Кмет подаде сигнал за изборен туризъм в Русенско