НОВИНИ

Австрия се прости с иконата на Формула 1 Ники Лауда

Автомобилният спорт и световнит бизнеселит се простиха днес във виенската катедрала "Св. Стефан" с легендарния пилот на Формула 1 Ники Лауда. Той е първият спортист, на когото бе оказана тази чест. Последна почит му засвидетелстваха най-големите звезди на Формула 1, политическият елит на Австрия, хиляди граждани. Сънародникът му Арнолд Шварценегер държа траурно слово.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
14:26, 29.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Ники национале, така с обич австрийците наричаха своя сънародник. Затова от рано сутринта се тълпяха пред катедралата в центъра на Виена, за да се простят с него. Дъждът, който валеше, определиха като сълзи на времето. Последната воля - да бъде погребан с пилотския гащеризон и червената каска - беше изпълнена.

;
Райнхард Декер: Той беше нашият идол през 70-те. Тогава в Австрия имаше икономически подем. Автомобилният спорт обаче се намираше в дълбока дупка, от която Ники го извади.
;

Три пъти Ники Лауда е бил световен шампион във Формула 1. В родината си е герой. През 76-та по време на инцидент на пистата Нюрбургринг Лауда е бил в плен на пламналия болид в продължение на 55 сек. Кожата на главата му изгаря, а отровните газове увреждат дробовете му. Въпреки това се възстановява и става два пъти световен шампион. Австрийците считат, че политиците трябва да се поучат от него.

;
Михаел Конецки: Бях на 10 години тогава. Заради инцидента и последвалото връщане на пистата, чувствах изключителна близост с него.

300 почетни гости дойдоха да отдадат последна чест на Ники Лауда. Той издъхна миналия понеделник след трансплантация на бял дроб и последвала бронхопневмония. Траурни слова произнесоха президентът на Австрия, Александър ван дер Белен, бившият пилот от Формула 1 Герхард Бергер и Арнолд Шварценегер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разпореди спешна проверка на загражденията по магистралите
Премиерът Борисов разпореди спешна проверка на загражденията по магистралите
Некачествените участъци на ул.Граф Игнатиев няма да бъдат ремонтирани
Некачествените участъци на ул."Граф Игнатиев" няма да бъдат ремонтирани