Две седмици до извънредните избори в Австрия, десните популисти си избраха нов лидер-Норберт Хофер. Ерата на дългогодишния председател Щрахе остава в историята след травмата, която причини с компрометиращ видеозапис на остров Ибиса. С впечтляващите 98% Хофер, който е бивш кандидат за президент и досегашен изпълняващ длъжността председател, беше потвърден за поста.

Преди конгреса в Грац, бившият председател дискретно беше посъветван да не идва. Партията дълго време се считаше за немислима без Хайнц-Кристиан Щрахе. Той все още има огромна популярност и 800 000 последователи във Фейсбук.

До изключването му от Свободната партия днес не се стигна, но неговият наследник получи повече власт - да има решаващата дума при отстраняване на недолюбвани членове.

Норберт Хофер, председател на Свободната партия: Това искам да променя - никога повече да не сме побеждавани по наша вина. Никога повече няма да се повтори.

За Щрахе остана благодарността от трибуната на конгреса. Ноберт Хофер винаги е бил по-умереното лице на австрийските десни популисти. Той даде заявка за подновяване на коалицията със сочената за фаворит Австрийска народна партия на бившия канцлер Курц. Правителството се разпадна в резултат на аферата "Ибиса" Изборите са на 29.09.