НОВИНИ

Австрийският президент ще назначи новите министри утре

Австрийският президент Александър Ван дер Белен направи обръщение към нацията, което обаче, беше изтълкувано като послание към политиците. Според него, хората за пример се държат прилично не само тогава, когато камерите са насочени към тях. По-рано днес бяха освободени всички министри от Партията на свободата. С това политическата криза продължава, а в понеделник канцлерът Курц ще се изправи пред парламента за вот на недоверие.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
23:01, 21.05.2019
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Още утре обаче се очаква новите министри да получат назначенията си от президента. В Австрия е правомощие на президента да освобождава и утвърждава министрите по предложение на канцлера. Затова днес Ван дер Белен отново се срещна със Себастиан Курц и го подкрепи.

Себастиан Курц, лидер на Австрийската народна партия: Президентът ми възложи, след оставката и отстраняването, да осигуря функциониращо правителство и да попълня освободените позиции с експерти.

Въпросът на въпросите във Виена сега е ще оцелее ли в понеделник канцлерът при вота на недоверие, иницииран от малка опозиционна партия, отцепила се от "Зелените". Нейният лидер внесе днес в австрийския парламент искането за вот.

Петер Пилц, основател на "Списък днес": Намираме се в извънредна ситуация и Националното събрание трябва да реши. Първо, дали Себастиан Курц все още се ползва с доверието на парламента и второ, трябва ли до изборите страната да се управлява от човек, който ще прави кампания или от експерт.
;

Така в понеделник е възможно Себастиан Курц да се окаже големия победител на евровота в Австрия и в същото време да се наложи да освободи поста си. Социалдемократите и бившите коалиционни партньори от Партията на свободата може и да подкрепят вота. Събитията във Виена доминират вече европейските дебати. Не случайно председателят на Европейската комисия се опита днес да отнеме от напрежението.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: В Европа има много правителства на малцинствата. Непрекъснато премиери и кабинети се оттеглят. Непрекъснато нови лидери идват на власт. Тези събития не се нуждаят от коментар.

Същевременно в музикалните класации на Австрия на първо място се изкачи песента "Отиваме в Ибиса" на холандското трио Венгабойс. Бившият вече лидер на Партията на свободата днес за първи път отново се появи в публичното пространство със съобщение в една от социалните мрежи, че ще се бори за невинността си. Десните популисти от другите държави се дистанцират от австрийските си партньори. "Алтернатива за Германия" дори се притеснява, че аферата може да се отрази негативно на изборния резултат в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция
Започва строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция
Представиха книга, посветена на Марко Семов
Представиха книга, посветена на Марко Семов