НОВИНИ

​Австрийското правителство изостря тона в борбата с политическия ислям

Австрийското правителство изостря тона в борбата с политическия ислям. 7 джамии трябва да преустановят дейността си. От тях една е турска - националистическа, а останалите са под арабско влияние. Освен това няколко имами, финансирани със средства от Турция, ще трябва да напуснат алпийската република. Там със закон е забранено финансирането на религиозна дейност с пари от чужбина.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:45, 08.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

В коалиционното си споразумение за съставяне на австрийско правителство, консерваторите и десните популисти се обединиха за решителни стъпки срещу политическия ислям.

Основата дава закон, приет още през 2015 г. В него е записано предимството на австрийското законодателство пред ислямските предписания и урежда статута на джамии и религиозните общности.

На извънредна пресконференция във Виена рано тази сутрин бяха оповестени резултатите от проверка, извършена от различни институции под ръководството на правителствената служба по вероизповеданията. Федералният канцлер Себастиан Курц подчерта важността на религиозната свобода, обаче:

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Паралелни общества на политическия ислям и тенденции на радикализация нямат място в нашата страна. Правителството си е поставило за цел да подходи решително срещу това погрешно развитие.

Затворена ще бъде виенската джамия на радикалната турска организация "Сивите вълци", където през април деца в униформи е трябвало да пресъздават битката при Галиполи. Наред с това ще бъде разпусната арабската религиозна община, която управлява шест джамии. Там е имало хора със салафистки убеждения, които са несъвместими с правовата държава.

Хайнц-Кристиан Щрахе, вицеканцлер на Австрия: Сега сме в началото. Не става въпрос за феномен, който откриваме само във Виена. Той засяга цялата страна и предимно големите градове.

Първата реакция от Турция беше очаквано остра. Правителството в Анкара критикува предприетите мерки като "расистки" и "враждебни към исляма", а както и "идеологически заредени срещу малцинствата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес Брюксел беше домакин на министерска среща на НАТО
И днес Брюксел беше домакин на министерска среща на НАТО
​В района на столичния парк Заимов подменят здрави антипаркинг колчета
​В района на столичния парк "Заимов" подменят здрави антипаркинг колчета