НОВИНИ

Австрийското правителство затваря седем джамии в страната

След проверка на Службата по вероизповеданията към Федералното канцлерство и Министерството на вътрешните работи на ислямските дружества и джамии в Австрия, ще бъдат затворени седем джамии, ще бъде разформирована Арабската религиозна общност, която е в състава на Ислямската общност, и ще бъдат екстрадирани имами. Тези факти правителството съобщи на извънредна пресконференция тази сутрин.

bnt avatar logo
от БТА
14:54, 08.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Сред затворените джамии шест са на Арабската религиозна общност - три във Виена, две в Горна Австрия и една в Каринтия. Седмата е на дясноекстремистката организация Сивите вълци във Виена. Джамията на Сивите вълци е била нелегална дори за Ислямската общност, заяви на пресконференцията министърът към Федералното канцлерство, отговарящ и за вероизповеданията Гернот Блюмел.

Разформироването на Арабската религиозна общност е поради установените връзки на организацията със салафитските среди. Екстрадирани от Австрия ще бъдат около 40 имами от дружеството Турско-ислямски съюз за културно и социално сътрудничество. Ще напуснат и семействата им. В момента имамите все още са проучвани.

Както заяви на пресконференцията и федералният канцлер Себастиан Курц, има подозрения, че турската организация е инструмент за заобикаляне на закона във връзка с финансирането на организацията. По думите на вътрешния министър Херберт Кикъл разследват се 60 от общо 260 имами в Австрия.

;
Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Паралелни общества, политически ислям и тенденции за радикализация нямат място в нашата страна.

Според вицеканцлера Хайнц Кристиан Щрахе предприетите от правителството стъпки са едва началото. Всички министерства са задължени да действат решително. "Ако се наложи, ще осъвременим законодателството където е необходимо", заявява Щрахе.

Турско-ислямският съюз за културно и социално сътрудничество отдавна е подложен на критика поради подозрение в национализъм. През последните седмици вниманието на обществеността привлече разиграването на бойни сцени от деца във военни униформи, организирано в една от джамиите във Виена. Организацията е шапката, под която се намират над 60 дружества в страната. Според правителствени изявления все още се води разследване от полицията, отговаряща за организациите в Австрия, за евентуално разформироване на Турско-ислямския съюз за културно и социално сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Полицията е била на крачка да хване избягалия затворник Пелов
Валентин Радев: Полицията е била на крачка да хване избягалия затворник Пелов
Български евродепутати в задочен спор за гласуването по пакет „Мобилност“
Български евродепутати в задочен спор за гласуването по пакет „Мобилност“