НОВИНИ

Автобусни превозвачи готвят мащабен протест

Днес те обявиха, че ще спрат да возят пътници в цялата страна безсрочно от 18 февруари, ако в едномесечен срок не бъдат взети мерки за решаването на основни проблеми в бранша. Сред исканията им са криминализиране на нелегалния превоз и отмяна на тол системата за автобусите.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:25, 16.01.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Над 3000 нелегални превозни средства и 300 млн. лв. загуби за държавния бюджет. Това показват сметките на автобусните провозвачи за вредата от т. нар. „копърки“. Ето защо според тях са необходими незабавни мерки срещу незаконния транспорт.

Магдалена Милтенова - Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта: Ние вече не може да се издържаме, самите ние не можем да отговорим на изискванията на пътниците, самите ние не можем да отговорим на изискванията на общините, защото това, което се случва, нерегламентираният превоз обхваща вече 70% от редовните превози, почти пред всеки автобус вече се движи нерегламентиран транспорт. Така че загубите, които понасяме са огромни.

Според бранша четири месеца преди въвеждането на тол системата, все още няма достатъчно информация колко ще им струва. Затова искат вместо новата тол система да останат винетките.

Георги Милошев - Българска федерация пътнически транспорт: Защото, много прост отговор, клаузите и сметките за билетите и договорите, са правени въз основа на тях.
;

Превозвачите искат и по-строг контрол на кметовете, които, по думите им, допускат нарушения в процедурите по възлагането на обществен транспорт. Дават пример с Търговище, където пътници използват автобус срещу билет от 1 стотинка.

Магдалена Милтенова - БССИТ: Това означава, че държавата трябва на 100% да финансира този превоз, което е в нарушение на всички закони и източване на държавния бюджет.

Представителите на бранша настояват за незабавна среща с премиера Бойко Борисов и сформиране на работна група за законодателни промени. Ако това не се случи, от 18 февруари щели да спрат да возят пътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще спре ли развитието на туризма в Банско след решението за парк Пирин?
Ще спре ли развитието на туризма в Банско след решението за парк "Пирин"?
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк Пирин
Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин"