Автобусните превозвачи: Няма да оттеглим исканията си

Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи заяви пред БНТ, че автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
преди 3 месеци
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Автобусните превозвачи започват протест от днес. Те настояват за промяна в Закона за автомобилните превози, чрез която нерегламентираните превози ще се считат за престъпление. Превозвачите са и против въвеждането на системата „бонус – малус“ за „Гражданската отговорност“.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Ние няма да оттеглим исканията си. Това, което може да ни накара да преустановим протестни действия, е те да бъдат решени. Това са проблеми, които ние сме поставяли години наред. Знаете, че февруари месец ги бяхме поставили и пред премиера, когато също бяхме обявили протест. Тогава го отменихме, защото се поеха конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията ни. Но всъщност към днешна дата нито един от тези наши проблеми не е решен.
Имаме основен проблем, който се състои в средствата за субсидиране, които са крайно недостатъчни и които се разпределят само между големите градове. В момента сме в една абсурдна ситуация - 28 млн. лв. са средствата за субсидия, от която 19,5 млн. отиват в 7 града.
;
Магдалена Милтенова: Важно е да подчертаем, тъй като излезе в медийното пространство, че протестираме заради тол системата. Това е последното нещо, заради което бихме протестирали в момента. Защото, ако не решим тези проблеми, които сме поставили, няма да имаме нужда от тол система, поради факта, че няма да се движим и няма да извършим превозите, защото ще фалираме.

Основният проблем, който имат превозвачите, според Милтенова, е нерегламентираният превоз на пътници, който трябва да бъде решен спешно чрез инкриминиране на деянието.

На 13 януари автобусните превозвачи ще прекратят превозите, ако дотогава не бъдат изпълнени исканията им.

Топ 24
Най-четени