НОВИНИ

Автобусните превозвачи протестират в над 30 града в страната

Протест на автобусните превозвачи в над 30 града в страната. Фирмите настояват за ефективни мерки срещу незаконните превози. Фирмите заплашват поетапно да започнат да спират автобуси от 13 януари.

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 13.12.2019
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

До протеста се стигна точно сега, защото предстои нова бюджетна година за всички фирми и те настояват за спешни промени в Закона за автомобилните пътища, които да криминализират нерегламентираните превози и да бъде създаден нов контролен орган, който да пресече това явление.

Милиони губят превозвачите от незаконните превози. Което, като се съчетае със задължението им да обслужва нерентабилни обществени линии и невъзможността им да кандидатстват за евросредства, според превозвачите, обрича бизнеса им на фалит.

Превозвачите настояват и за по-ниски тарифи при въвеждането на толсистемата, след като първоначално искаха изобщо да бъдат изключени от обхвата ѝ.

;

Автобусните превозвачи настояват до 13 януари нерегламентираните превози да бъдат инкриминирани.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Всеки Божи ден по пътищата загиват хора и в такива нерегламентирани автомобили. В това превозно средство нямате застраховка, нямате изобщо идея дали човекът зад волана има книжка.

Мехмед Реджеп е шофьор по линията София-Гоце Делчев от 30 години. И от 30 години има незаконни превозвачи.

Мехмед Реджеп, шофьор на автобус: Без документи, не си плащат данъците, не си плащат осигуровките, без маршрутни разписания, взимат пътници нерегламентирано близо до нашите часове.

Заради незаконните превози легалните фирми са принудени да се отказват от линии и да работят на загуба.

Ивайло Константинов, Национално сдружение на автобусните превозвачи: Ако хората искат да пътуват с въпросните нерегламентирани днес, дай Боже утре да бъдат регламентирани, превози, тези превози са добре дошли на пистата, на която се състезаваме ние и те трябва да отговарят на всички тези условия, на които отговарят и легалните превозвачи.

По-високите такси от толсистемата допълнително ще натоварят бизнеса им.

Веселин Дошков, управител на автобусна фирма: Пет пъти ще скочат разходите ни съпоставени с тези, които плащаме за винетката към момента.

Автобусните превозвачи искат ставка от 1 ст. на км, държавата предлага между 4-7. За средно голяма фирма със 180 автобуса разходите на месец ще скочат доста.

Веселин Дошков, управител на автобусна фирма: Разходите реално биха скочили с около 30-40 000.

Регионалният министър Петя Аврамова коментира, че проблемът на превозвачите не са толтаксите, а договорите с общините за превоз по обществени линии, които трябва да бъдат актуализирани след въвеждането на таксите.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ние се съобразихме с всички искания на превозвачите, намалихме почти наполовина тарифите, както и за автобусните превозвачи, и намалихме обхвата на мрежата.

Какви ще бъдат окончателните тарифи за автобусните превозвачи в толсистемата, ще стане ясно след 16 декември.

;

Протестът днес е символичен, но на 13 януари превозвачите са категорични, че ако законодателните промени, за които настояват, не бъдат придвижени, ще започнат поетапно да спират автобуси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученически автобус аварира на пътя, няма пострадали деца
Ученически автобус аварира на пътя, няма пострадали деца
Говорителят на НСО: Водачът на колата, блъснала дете в София, е бил сам
Говорителят на НСО: Водачът на колата, блъснала дете в София, е бил сам