НОВИНИ

Автобусните превозвачи ще протестират от утре заради толсистемата

Автобусните превозвачи ще протестират от утре. Фирмите са недоволни от въвеждането на толсистемата и новата тарифа за тях, която се предлага да бъде между 4 и 7 стотинки за километър. Това, според тях, ще увеличи разходите им петорно и ще се наложи да закриват обществени линии за превоз на пътници. Превозвачите настояват за тарифа от между половин и 1 ст. на километър, а регионалното министерство предлага - между 4 и 7 стотинки.

Александър Марков
от Александър Марков
10:28, 12.12.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас


Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Ние не сме променили нашата позиция. Тя е такава не само от тази година. Почти 10 години вече се борим с всички тези проблеми. Протестът утре остава. Това, което всъщност го провокира и вие много добре го знаете, е неизпълнените и поети ангажименти от страна на правителството за решаване на нашите проблеми. Основният проблем е нерегламентираният превоз на пътници, липсата на финансиране, липсата на субсидиране на слабо населените места, недостатъчно субсидиране на градската агломерация. Така че тези проблеми са на дневен ред към днешна дата. Това, което ще се случи в утрешния ден, е на почти всички автобуси във всички големи градове в България и там, където нямаме структури, защото хората се присъединяват всеки Божи ден, ще поставим плакати с надпис "Протест". А спирането на превозите ще стане на 13 януари.
Проф. Олег Асенов, АПИ: Ние трябва да осигурим такава тарифа, която да осигурява възпроизвеждане на пътя. Защото прекаленото намаляване на тарифите може да доведе до обратния ефект, аз вече говорих веднъж за параграф 22, че в един момент при изключително ниски тарифи да се обезсмисли въвеждането на толсистемата. Така че трябва да бъде намерен балансът.

Протестът ще се проведе в над 30 града, като от 13.01 ще спират и превози.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите на изригналия вулкан в Нова Зеландия
Расте броят на жертвите на изригналия вулкан в Нова Зеландия
Захариева ще участва във форума на Черноморското икономическо сътрудничество
Захариева ще участва във форума на Черноморското икономическо сътрудничество