COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове

Автоинструктори от цялата страна ще вземат участие в национален протест на 14 януари (вторник) от 13:00 часа на пл. "Батенберг" в София. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти (СБА), съобщиха от СБА.

от БНТ
16:32, 09.01.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове

Основното искане на протестиращите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15.11.2019 за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите. Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема, пишат от СБА.

Договорът за изработка на системата е подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените, все още не е приключила своята работа. Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори, се казва още в прессъобщението. Протестиращите очакват да получат отговори на въпросите си.

Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест за автоинструкторите и обучаващите се шофьори, след като през месец декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори срещу промените.

„Нашето настояване продължава да бъде усилията на държавата да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има колко трудно и продължително е обучението? В крайна сметка не курсът на обучение, а изпитът дава шофьорската книжка“, заяви инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в района на Сточна гара във Варна
Пожар горя в района на Сточна гара във Варна
Проф. Емил Попов представя изложбата Посвещение
Проф. Емил Попов представя изложбата "Посвещение"