НОВИНИ

Автомобил на „Тесла“ със самоуправление катастрофира и отне живота на човек

Пореден случай на фатален инцидент с автомобил със самоуправление, при който загина човек.След като автономна кола на „Юбер“ блъсна пешеходка, в Калифорния катастрофира автомобил на „Тесла“, който е бил в режим на автопилот, съобщи BBC, като цитира компанията-производител на електрическия автомобил.На 23 март в мантинела в Калифорния се удари „Тесла“ модел Х и след разразилия се пожар 38-годишният шофьор почина. Днес стана ясно, че секунди преди катастрофата в автомобила е действала системата за самоуправление.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
22:06, 31.03.2018
Чете се за: 00:29 мин.
Още
автомобил тесла самоуправление катастрофира отне живота човек

В съобщение, от „Тесла“ упоменават, че шофьорът не е държал ръцете си на волана секунди преди катастрофата и че е имал поне пет секунди ясен изглед към бетонната преграда, в която се е блъснал. От компанията допълват, че шофьорът е получил предупредителни сигнали, но не уточняват дали системата за автономно управление на автомобила е засякла бетонната бариера.

Системата за автопилот на „Тесла“ извършва множество от дейностите на същинските автономни системи като упражняване на контрол върху спирачките, ускорението и завиването при определени условия. Въпреки това, системата е класифицирана като „помощна“ и като такава от „Тесла“ изискват от шофьора да държи ръцете си на волана.

Това е първият инцидент с фатален край за автопилотната система на „Тесла“, предава Ройтерс.

По-рано автономна кола на „Юбер“ блъсна пешеходка в Аризона, при което жената изгуби живота си. Това наложи моментално спиране на тестовете на автономно управление на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът на България  спечели златния медал в  многобоя на Световната купа
Ансамбълът на България спечели златния медал в многобоя на Световната купа
Мотосезонът започна с двама загинали мотористи
Мотосезонът започна с двама загинали мотористи