COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Автомобилни части от пластмасови отпадъци

Приказката за неволята във венецуелски вариант. Тежката икономическа криза, в която изпадна страната, изправи предприемчивите пред не малко предизвикателства.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
07:13, 25.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Понякога решенията са неочаквани и идват от неподозирани места. От викането на неволята, се родил и успешният проект за производство на автомобилни части от пластмасови отпадъци.

Джон Нейзир, съдружник в компания за производство на части: Икономическата криза разруши напълно производството в страната. Вече няма институции, които да подкрепят подобни идеи.

Наложило се хората да си помагат сами. А и сами да почистят част от отпадъка и да му намерят приложение. За двама млади венецуелци сметището се оказало златна мина. Там те събират пластмасовите отпадъци - предимно принтери и стари компютри. Претопяват ги, а после идва ред на авангардните технологии. В употреба влиза 3D принтер, който изработва автомобилни части.

Алберман Домингес, съдружник в компания за производство на части: Това е един вид кръгова икономика. Използаме употрябвани части от други производства. Рециклираме ги, а след това изработваме нови предмети.

Процесът е бавен. На ден те успяват да преработят пластмаса за около един килограм чист материал, който да да бъде използван в 3D принтера. Но това не ги отчайва.

Алберман Домингес, съдружник в компания за производство на части: Най-странното е, че независимо от икономическата криза, ние получаваме много подкрепа. Хората казват, че ни помагат, защото виждат надежда в нас, в нашия проект. Да, срещнахме, много трудности. Имаше много препятствия, но винаги получавахме и подкрепа.

Двамата венецуелци вече имат договор с 13 компании, които ги снабдяват с преработена пластмаса. Ресурс имат достатъчно. Процесът на събиране на отпадък е ускорен и от още един договор, подписан с компания за рециклиране. Решение, родено от липсата на внос и предлагане на части. Но и възможност за развитие на кръгов бизнес от нов, устойчив тип.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Германия не разхлабва, удължава карантината до 5 юли
Отвъд границите: Александър Найденов: Свободата е да си там, където пожелаеш
"Отвъд границите": Александър Найденов: Свободата е да си там, където пожелаеш