НОВИНИ

Авторът на "Автора! Автора!" с премиера в София

Световноизвестният американски драматург Израел Хоровиц пристигна в България. Той ще присъства на премиерата на "Моята скъпа лейди" в Народния театър в неделя. Хоровиц ще уважи и друго представление по негова пиеса - "Някъде в този живот", а преди това ще раздава автографи.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:49, 15.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Да бъдеш Израел Хоровиц - летвата отдавна е вдигната високо със 70 пиеси, превзели световната сцена. Първата се появява, когато е само на 17 години.

Израел Хоровиц, драматург: Пиша пиеси, защото нещо ме притеснява в живота. А и не мога да правя друго. Взаимодействието между театъра и живота е много интересно. Животът се движи толкова бързо, че става неразбираем. А магията на театъра е именно в това, че може да забави живота, така че хората да го разбират.

Киното го познава с историите му в "Автора! Автора" с Ал Пачино, "Съншайн" с Рейф Фанс, "Ню Йорк, Ню Йорк". Самият той режисира кино версията на "Моята скъпа лейди" - с Кевин Клайн, Кристин Скот Томас и Маги Смит.

Виждам как Холивуд се превръща в нещо, което вече изобщо не ме интересува. А филмите, които съм писал за Холивуд са малки и сериозни. Това, което най-много ме притесни в киното, е че отнема толкова много време от написването, до появата му на екрана. Понякога дори се питам - защо съм го написал. А в театъра всичко е толкова бързо.

"Моята скъпа лейди" се появява като любовно писмо към Франция. И продължение на тезата, че животът е сделка, приходите от която не покриват всички разходи".

Хоровиц с нетърпение очаква да види българската версия със звездното трио Михаил Билалов, Емануела Шкодрева и Мария Стефанова, режисирани от Стилиян Петров. Преводът е на Харалампи Аничкин.

Следващата височина е новата му пиеса" Три седмици след Рая", за събитията, които променят живота завинаги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кафе на толерантността пиха в Пловдив
Кафе на толерантността пиха в Пловдив
РВД на 50 години: Продължава набирането на ръководители на полети
РВД на 50 години: Продължава набирането на ръководители на полети