Книга по действителен случай, написана в България, се превърна във филм с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу. "Заличено момче" разказа историята на Гарард Конли, който е принуден да се запише в терапевтичен курс за "лечение на хомосексуализъм" на църковна организация, след като родителите му разбират, че е гей. Днес Гарард Конли отново е в България, за да представи книгата си и да присъства на прожекцията на филма по време на кино-литературния фестивал "Сине либри".

История за ценностите и изпитанията, в която правилното и грешното са въпрос на гледна точка. В нея Гарард Конли е "Заличеното момче", принудено да се запише в терапевтичен курс за "лечение на хомосексуализъм" на църковна организация, след като родителите му разбират, че е гей.

Гарард Конли, писател: Не е лесно да кажеш истината за хората, за да не ги нараниш. Особено, ако все още ги обичаш, както е с моите родители. Опитвам се да се отнасям към тях с уважение. Всички сме хора. Аз направих грешки, те направиха грешки. Опитах се да подходя стратегически и да кажа - тук са фактите, няма нищо сгрешено в мен.

Гарад Конли попада в Източна Европа като доброволец в Корпуса на мира в Украйна, а след това става преподавател в София. Тогава пише книгата за своя живот, по която е направен филмът с номинация за "Златен глобус".

Гарад Конли, писател: Харесвам филма. Историята е споделен опит. От друга страна няма как да я разбереш напълно. Това е моят живот и някак е странно да видиш как някой играе теб самия. Моята книга и филмът по нея са универсална история - за отношенията и конфликта между баща и син, за помирението, за това как да постъпиш, когато някой от твоето семейство те нарани.

Писателят ще представи "Заличено момче" във Варна, Бургас и Пловдив, а следващите прожекции на филма в София са на 8 и 14 октомври.