НОВИНИ

Автосервиз замърсява въздуха в "Горна Баня"

Автосервиз замърсява въздуха в столичния квартал "Горна Баня". За това сигнализират зрители на БНТ 2, които разказват, че собственикът на фирмата се отоплява като гори отработено моторно масло. Наш екип сигнализира отговорните институции за проблема. Какво установи съвместната ни проверка - вижте в репортажа.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:33, 03.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"Тровят ни всеки ден" - с това оплакване се обърна към екипа ни Мариана Грънчарова, в чиято къща на ул. "638-а" в кв. "Горна Баня" влиза пушекът.

Мариана Грънчарова, жител на кв. "Горна Баня"
"Нашият ритъм на живот е подчинен на ритъма на това котле, което се включва през 20 минути. Почва да бълва отработени газове, в следствие на горенето на това автомобилно масло. Освен това е ужасно шумно. Виждате къде е сложено. На горния етаж на нашата къща не може да стоим, защото шуми."

Мариана разказва, че от години всяка зима, когато трябва да свършат някаква работа на двора, слагат маска, защото миризмата, освен че е непоносима, е и опасна за здравето. Потърсихме собственика на сервиза, който заяви, че от нас научава, че пушекът от комина му създава проблем на околните."

Любомир Станев, собственик на автосервиза
"То не е работило скоро, но оттук нататък няма да работи, докогато и да е работило."

При проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София въпросното котле беше скрито от инспекторите. Днес то не работеше.

Михаил Георгиев, РИОСВ
"Масло не мога да кажа дали е сложено, защото няма как да погледна вътре какво има. То е фабрично запечатано."

От инспекцията обясниха, че на собственика са дадени предписания за документални пропуски – в сервиза липсва отчетна книга и листа за квалифициране на отпадъците. Тях той трябва да отстрани в рамките на седмица. Експертите са категорични, че използването на отработено автомобилно масло за отопление е забранено. При установяване на такова нарушение санкцията е между 10 хиляди и 50 хиляди лева. Автосервизът беше проверен и от районна администрация "Овча купел", откъдето заявиха, че сервизът е регистриран преди 2001 г. и има право да упражнява тази дейност. При извършена проверка от Столичния инспекторат нарушения не са констатирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Трябва да бъдат въведени стандарти за качеството на битовите горива
Фандъкова: Трябва да бъдат въведени стандарти за качеството на битовите горива
Повдигнаха още две обвинения на Румен Овчаров
Повдигнаха още две обвинения на Румен Овчаров