НОВИНИ

Автосервизите са с най-голям дял в сивата икономика

Представители на асоциацията на автомобилните сервизи настояват за законови промени, с които да се прекрати дейността на нелегалните гаражи за авторемонт. Преди 5 години те са внесли предложение за нов проектозакон, който не е бил приет. Оттогава досега, по думите им, няма решение на проблема, а сивият сектор продължава да расте и с него - загубите за държавата.

bnt avatar logo
от Венета Николова
12:54, 10.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Във фирмата на Емил Цветков от Русе работят 15 души. За миналата година той е платил за данъци и осигуровки 414 хиляди лева или близо 27 600 лв. на човек. В града обаче нелегалните автосервизи са близо 80% от всички, които предлагат тази услуга.

Емил Цветков, представител на Асоциацията на автосервизите: Както и да го смятате, това означава загуба за Русенска област, пари невлезли в бюджета, около 30-40 млн. лв. В мащабите на държавата това са над 1 млрд лв.

Затова фирмите на светло настояват за законово регламентиране на автомобилните услуги .

Валентин Петров, представител на Сдружение „Сервизи за качество на автомобилния ремонт": Да се даде определение на автосервиз, да се даде определение къде може да се сервизира един автомобил и кой може да го сервизира, както вие не можете да си направите операция от апендицит вкъщи и да дойде комшията с ножа да ви среже и да го извади.

В подкрепа на исканията на автосервизния бранш и за намаляване на сивата икономика и в леката промишленост, земеделието и строителството е кампанията на КНСБ „Сивото убива". Синдикатите представиха в Русе и мобилното си приложение VOX, с което всеки гражданин може да подаде сигнал за некоректни работодателски практики.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установиха нарушения при ремонта на Мемориала на Христо Ботев в Калофер
Установиха нарушения при ремонта на Мемориала на Христо Ботев в Калофер
Затвориха тунел Ечемишка заради учение на МВР и Пътната агенция
Затвориха тунел "Ечемишка" заради учение на МВР и Пътната агенция