В първата си петъчна проповед от 8 години върховният лидер на Иран нарече американския президент "клоун". Аятолах Хаменей отправи критики към Лонодон, Берлин и Париж. Той защити иранските удари по американски обекти в Ирак - обстрела, при който ракета свали укранския Боинг и доведе до смъртта на 176 души.

Проповед, в която нямаше религиозни послания, а политически. Думи, насочени към иранците и към света. Почти 10 дни след свалянето на украинския самолет край Техеран, върховният водач влезе в ролята си на номер 1 в Иран. По традиция аятолахът не чете проповеди. Прави го само при кризи.

аятолах Али Хаменей: Тези американски клоуни, с техните лъжи, твърдят, че подкрепят иранците, но те трябва да видят кои са иранските хора.

За да отекват надалеч посланията, на моменти аятолахът заместваше персийския с арабски език.

аятолах Али Хаменей: Това дяволско правителство на Великобритания, правителствата на Франция и Германия. Отдавна повтарям - не вярвам на тези три страни. Те не правят нищо. Те са американски лакеи.

Последната проповед на Хаменей беше през 2012-та, по време на Арабската пролет, когато Иран отбелязваше 33 години от създаването на Ислямската република. Тогава аятолахът сравни Израел с "раков тумор" и предложи иранска подкрепа на всеки, който се бори срещу еврейската държава.

© БГНЕС