НОВИНИ

Айфеловата кула стана на 130 години

Париж празнува специална годишнина. Айфеловата кула - символът на френската столица, днес навърши 130 години.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:54, 31.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Построена за Световното изложение през 1889 г., творбата на парижкия инженер Густав Айфел е била обект на критики, а днес привлича около 7 млн. туристи годишно. По случай празника беше поставен спектакъл, който припомня историята ѝ.

Разнасяна като сувенир по целия свят Желязната дама, както я наричат, днес е сред най-разпознаваемите паметници в Европа. Но в края на XIX век група интелектуалци, сред които писателите Зола и Мопасан, се опитват да спрат дръзкия проект и наричат желязната кула "безполезна и чудовищна" и "грозен скелет". Инженер Густав Айфел е преживял трудни моменти, припомнят участниците в спектакъла по повод годишнината.

Давид Егюрен в ролята на Густав Айфел: Имаше много усилия и борби. Гордея се с този паметник. Предвижда се да го демонтират след 20 години и се боря той да остане.

Напук на критиките кулата има бурен успех. През богатата си история тя е служила за експерименти, използвана е от военните, вдъхновявала е художници, била е декор за филми и музикални клипове. Сега край нея се събират парижани по важни поводи. Милиони хора са изкачили нейните 1665 стъпала. Днес никой не би си представил Париж без Айфеловата кула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комедиен актьор е фаворит на президентските избори в Украйна
Комедиен актьор е фаворит на президентските избори в Украйна
Мустафа Карадайъ: ДПС има ясна визия за развитието на България
Мустафа Карадайъ: ДПС има ясна визия за развитието на България