НОВИНИ

„Азбука на тъгата“: Филм на БНТ за измеренията на израело-палестинския конфликт

Измеренията на конфликта се виждат в обикновените хора, които трябва да съжителстват помежду си, а не толкова в голямата международна политика, заяви журналистът от БНТ Надежда Василева в студиото на „Денят започва“.В рубриката за документалистика „В кадър“ тя засне филма „Азбука на тъгата“ за град Хеброн - място, което макар и да е уважавано както от палестинци, така и от израелци - е арена на сблъсък между двете общности. Вижте откъс от филма, в който бивш израелски войник разказва за това, което израелските войници са били принуждавани да правят срещу палестинците.Целия филм може да гледате ТУК!

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 08.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Йехуда Шаул, бивш израелски войник Изкарах 2 години от моята военна служба на Западния бряг. Бях година и 2 месеца тук в Хеброн, бях във Витлеем, в Наблус. През останалото време участвах в различни операции. Седмица тук, седмица там.

За този бивш израелски войник всяко място в Хеброн е свързано със спомени. Срещал е очи в очи и терора, и омразата, и безсилието.

Йехуда Шаул, бивш израелски войник: Беше май 2003-та. Събота следобед. Имаше самоубийствен атентат. Точно тук беше убито израелско семейство, мъж и жена. Веднага след това в Хеброн настана кошмар. Всички трябваше да излезем на улицата с оръжия, картечници, снайпери, за да въведем ред в района. Когато служиш, не разбираш съвсем какво правиш. Изпълняваш заповеди и мисии. Всичко изглежда, че има смисъл. Присъствието ти да се усеща.
;

Следи от огън личат пред тази къща в Хеброн, която е и център за обучение на палестинци.

Исса Амро: Заселниците се опитаха да подпалят къщата ето тук. Никой не беше арестуван за това.

Евреи, които живеят в Хеброн разказват, че те самите стават жертви на палестински нападения.

Ноам Арнон, говорител на Еврейската общност в Хеброн: Те се опитаха да ни запалят къщата, слава богу имаше полиция и армия, които ги спряха. Ако не беше това, можете ли да си представите хиляди хора, които атакуват къщите на евреите с коктейли Молотов, опитвайки се да запалят цялото място.

Две общества в постоянен сблъсък. Истини с много лица. И отпечатъци от различните измерения на конфликта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна
Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна
Дечо Дечев: Мораториумът върху лекарствата е неудачен
Дечо Дечев: Мораториумът върху лекарствата е неудачен