НОВИНИ

"Баби под наем" в с. Поповци

За пета поредна година у нас стартира кампанията „Приеми ме на село", в която „баби под наем" приемат в домовете си „внуци назаем" от цялата страна. В продължение на една седмица домакините показват на децата какъв е животът на село и ги запознават отблизо с характерния за населените места бит и култура. Тази година кампанията се провежда в седем габровски села, като участие вземат над 100 деца и младежи.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:35, 10.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
И тази година старт на кампанията даде габровското село Поповци. Тук идват най-малките участници - от 9 до 14 години, които за разлика от младежите, не остават да нощуват при бабите под наем.
Нели Пенева, секретар на читалище „Дядо Стойно" 1927 - с. Поповци: В момента децата са 10, приемните баби са 5 и се стараем навсякъде децата да бъдат приети добре!"

Донка Симеонова е „баба под наем" за втора година. Споделя, че присъствието на децата в дома ѝ допринася още повече семеен уют и топлина, а и самите те научават доста полезни неща.

Донка Симеонова, „баба под наем": Из градината как се сее, компоти правихме, тук копър скубахме, рязахме го!
Пенка, „баба под наем": Показваме им наистина неща, които не са видели в града... видяха неща, с които се обработва почвата, как се стига до оране, сеене!

Със сигурност децата ще запомнят тези пет дена на село. Споделят, че досега подобна лятна ваканция не са имали и догодина пак ще дойдат тук.

Виктория, „внуче назаем": Доволна съм даже и ми хареса... бабите са добри, поливахме градината и правихме мекици, филии и събирахме яйца!

Лора - „внуче назаем": Всичко ми хареса... Тя ме учеше да плета на куки и ми подаряваше рисунки!

„Приеми ме на село" се заражда от едно ученическо есе, в което момиче от Габрово описва мечтата си да има баба и дядо на село. Кампанията продължава до края на август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в СМГ заради уволнена учителка
Протест в СМГ заради уволнена учителка
Боевете в Мосул продължават
Боевете в Мосул продължават