НОВИНИ

БАБХ потвърди нови огнища на Африканска чума в областите Плевен и Велико Търново

Нови огнища на Африканска чума при домашни свине в областите Плевен и Велико Търново. По-рано днес беше потвърден и случай на чума при дива свиня в Лом. Така огнищата на заразата стават 22. Eврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви пред БНР, че има опасност България да загуби отрасъл "свиневъдство".

bnt avatar logo
от БНТ
15:17, 25.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

По думите му българските власти не са си свършили работата по отношение на мерките, свързани с африканската чума по свинете. Земеделският министър Десислава Танева коментира, че ще бъдат направени проверки, които ще изяснят как се е стигнало до разпространението на заболяването, но допусна ,че е проявена небрежност. В "Сутрешен блок" Танева потвърди, че сектор "свиневъдство" е под огромна заплаха.

Десислава Танева, министър на земеделието: Огромен е рискът. Сектор "свиневъдство", индустриален, задоволяващ почти половината от местното потребление с месно свинско производство, е под огромна заплаха - това са фактите. Вътрешното ми убеждение и желание, че ние трябва да спрем това разпространение и трябва със сигурност да спасим сектора - един много добър сектор. Най-лошото е, че в тази 10-километрова зона, която е определена в момента - рисковата зона около сегашните две огнища на Николово и Бръшлен, има още два свинекомплекса с над 40 хиляди общо прасета, които са блокирани. Търсим варианти за санитарни коридори по повод тяхната продукция. Изключително тежка ситуация.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън обеща Брекзит на 31 октомври с или без сделка
Борис Джонсън обеща Брекзит на 31 октомври с или без сделка
Френският изобретател Франки Запата направи неуспешен опит да преплува Ламанша
Френският изобретател Франки Запата направи неуспешен опит да преплува Ламанша