НОВИНИ

БАБХ регистрира огнище на инфлуенца по птиците в Раковски

Днес, 17.02.2020 г., Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 година на инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на високопатогенна инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в гр. Раковски, обл. Пловдив. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

bnt avatar logo
от БНТ
14:41, 17.02.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
бабх регистрира огнище инфлуенца птиците раковски

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца А (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В 3-км зона са разположени 25 ферми с птици (136 669 патици-мюлари ), а в 10-км зона - 24 ферми с птици (167 349 патици-мюлари и 127 550 кокошки). В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година. В страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите. Това е наложено още през 2018 година със сътрудничеството на индустрията, в резултат от кризата с инфлуенца през последните години. Надзорът цели ранно откриване и бързо отстраняване на инфектирани птици, поддържане на здравословен статус в птицефермите. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 23 януари 2020 година беше наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в България по отношение на болестта инфлуенца по птиците. Забранено беше отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории, проведени бяха срещи с представители на индустрията на водоплаващите и кокошевите птици, провежда се информационна кампании за собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарномедицинските специалисти за спазване на мерките за биосигурност, и за незабавно уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Огнища на същия щам високопатогенна инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове; Словакия - 3 лични стопанства; Унгария – 4 огнища; Румъния – 2; Чехия - 1; Украйна - 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обща стачка ще блокира транспорта в Атина утре
Обща стачка ще блокира транспорта в Атина утре
Станаха ясни националите по Таекуон-До ITF за Европейското първенство в Прага
Станаха ясни националите по Таекуон-До ITF за Европейското първенство в Прага