НОВИНИ

БАБХ започва проверка дали са умъртвени прасетата в надзорната зона

От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Срокът за това изтече в петък. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 05.08.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

В Добрич срокът за доброволното умъртвяване на прасетата изтича днес. Инспекторите ще започнат в селата, които са в близост до свинекомплексите в Добричко. На територията на областта има седем големи ферми, в които се отглеждат над 100 000 прасета.

Малко над 1000 пък са животните, които стопаните отглеждаха в личните си стопанства. Принудителното умъртвяване на прасетата ще започне в сряда, съобщи на провелата се днес епизоотична комисия шефът на Областната дирекция по безопасност на храните.

доктор Борислав Каменов: Ще им бъде направено предписание, тъй като така бяхме посъветвани от прокуратурата, за да няма после нещо не разбрал, не уведомен, ще бъде уведомен писмено за срок от 48 часа да изпълни изискването на писмото на министър Танева и на областния управител. След изтичането на 48 часа, ако мерките не бъдат изпълнени, прасетата ще бъдат убити и загробени на определените площадки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето върху промени в Закона за военното разузнаване
Президентът наложи вето върху промени в Закона за военното разузнаване
Първо прилагане на закона за евтаназията в Австралия
Първо прилагане на закона за евтаназията в Австралия