НОВИНИ

Стотици миряни се включиха в шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

На Светли понеделник - вторият ден от Великден, по традиция в Бачковския манастир се провежда литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Шествието на вярващите започва с извеждането на иконата от храма и продължава до местността Клувията. Вижте повече от прякото включване на Антоанета Чакандракова.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
12:04, 29.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На Светли Понеделник Бачковският манастир е духовен център със силна притегателна сила за вярващи от цялата страна. Стотици християни посетиха обителта, за да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица и да се включат в най-дълголетното литийно шествие.

Молитвеният път на миряните започва с извеждането на святото изображение от храма и продължава с носенето му на ръце към местността Клувията.

Според преданията скална ниша там била мястото, където чудотворното изображение било скрито и опазено през средновековието.

;

Хората вярват, че силата на иконата на Света Богородица е най-голяма точно на втория ден от Великден. Затова от ранни зори множество миряни изпълниха Бачковския манастир. Едни, за да благодарят на Божията майка, а други да измолят чудо.

С обща молитва небесата се отварят и иконата дарява хората с благодатна сила, вярва игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, който предвождаше шествието.

епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Сега са дните на Господнята Пасха - дните, в които небето се отваря и милостта Божия се излива над всички нас. - На Светли понеделник какво послание ще отправите към миряните? - Да имаме светлива в сърцата си.

Следобед чудотворната икона беше върната отново в светата обител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения на движението и пътни ремонти в последния от серията почивни дни
Ограничения на движението и пътни ремонти в последния от серията почивни дни
Арестуваха заподозрени за готвени нападения срещу силите на реда във Франция
Арестуваха заподозрени за готвени нападения срещу силите на реда във Франция