НОВИНИ

"Балетни капризи"

Тази седмица една новина разбуни духовете в света на шоубизнеса - световноизвестният хореограф Бенджамин Милпие съобщи, че се отказва от поста си на директор на Френската опера и балет само година, след като зае поста. Какво мотивира един човек да се откаже тогава, когато е върха на кариерата си?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:43, 12.02.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Балетът - най-красивият и изящен танц. Да ръководиш Парижката опера и балет е сред сбъднатите мечти за хореографите. Бенджамин Милпие дълго време работи в Ню Йорк, но през 2014-та е поканен да заеме престижния пост в Париж. Разбира се - приема. Защо тогава само 14 месеца по-късно заяви, че подава оставка?

През 2011-та, Милплие добива световна слава с хореографията на филма "Черния лебед". На снимачната площадка среща и съпругата си Натали Портман, която играе главната роля. Бурната любов кара актрисата да остави кариерата си на втори план и да се премести в Париж със съпруга си. Неотдавна обаче Портман съобщи, че планира да се завърне в Холивуд. Тази седмица, съпругът й хореограф пък заяви, че зад напускането му стоят лични мотиви. Дали за да подкрепи кариерата на Портман или пък нещо друго го кара да се откаже, така и не става ясно.

Бенджамин Милплие, хореограф
"За мен е важно да мога да творя, да се вдъхновявам от танцьорите. Това е нещото, което ме е мотивирало през всичките тези години, което ме е карало да искам да се занимавам с балет. Тук в Париж обаче вече не се чувствам на правилното място".


;

Милплие казва, че е приел работата в Париж с огромно желание и че за него е било чест да ръководи именно тази трупа. В скорошно интервю обаче остро критикува света на танците и сравнява някои изпълнения със скучен плакат на стената. Франзуцинът намеква и за силна вътрешна конкуренция между танцьорите, която е пречела на работата му. Казва, че балетът не е бил толкова добър, за колкото се представя, но и че все пак парижката трупа е най-модерната в света. Овакантената позиция вече е заета от досегашната примабалерина Орели Дюпон.

Орели Дюпон
"Виждам нещата така - отворени сме към съвременните танци, но няма да позволя това място да се превърне в сцена, на която само от време на време се танцува класически балет".

Много от най-големите имена в балета са напускали с гръм и трясък. Най-шокиращата история обаче е тази на солиста от Болшой театър Павел Дмитриченко, който през 2013-та година беше осъден на 6 години затвор, заради планирано нападение срещу директора на театъра. Причината - приятелката на Дмитриченко не получила главната роля в "Лебедово езеро".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов е разговарял с Юнкер за блокадата по българо-гръцките гранични пунктове
Борисов е разговарял с Юнкер за блокадата по българо-гръцките гранични пунктове
50 % от пълнолетните разчитат на пари от мама и баба
50 % от пълнолетните разчитат на пари от мама и баба