COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Балкански лидери са категорични, че членството в ЕС няма алтернатива

Днес в Тирана се проведе третата поред среща на лидери на държави от Западните Балкани, станала по-известна като инициативата „мини Шенген”. В нея участваха президентите на Сърбия Александър Вучич, на Черна гора Мило Джуканович и премиерите на Албания и на Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев. Четиримата посетиха тази сутрин Дуръс, който пострада най-сериозно от силното земетресение, ударило Албания на 26 ноември.

от БГНЕС
16:54, 21.12.2019
Чете се за: 01:51 мин.
По света
Балкански лидери са категорични, че членството в ЕС няма алтернатива

След провеждането на лидерската среща и пленарното заседание, четиримата участници в инициативата дадоха съвместна пресконференция. Албанската телевизия „Ора” представи акцентите в изявленията на лидерите.

Според министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев, всички държави са фокусирани върху пътя си към ЕС и имат убеждението, че заедно могат да направят повече. Той заяви, че ще се радва след Белград следващите лидерски срещи да се проведат в Сараево и Прищина, а през май, когато приключат изборите, „ще имаме възможността да ви приемем в Северна Македония”.

Заев подчерта, че сътрудничеството между балканските държави ще успокои нетърпението на гражданите на тези страни относно членството в ЕС.

„Процесите на трансформация ще доведат Европа тук. Очакваме институциите на държавите-членки на ЕС да признаят нашата инициатива”, подчерта македонският премиер.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви, че диалогът трябва да бъде насърчаван и лидерите трябва да положат усилия да включат всички държави от региона в него.

"Важно е на всяка регионална инициатива да се гледа като на възможност за постигане на динамичен напредък към ЕС", подчерта той.

„Не мисля, че участието на всички в този диалог само по себе си съдържа идеята за създаване на балкански съюз, който да замени ЕС”, заяви Джуканович

Черна гора ще се противопостави категорично, ако бъдат предприети подобни опити. Държавата работи дълго и усилено в тази област, каза още той.

„Наскоро заявихме, че сме против всяка идея за промяна на правилата на играта сега, след толкова години”, подчерта президентът и припомни, че тези правила бяха определени в Солун през 2003 г. и в съответствие с тях Черна гора започна преговорите през 2013 г.

Черна гора не смята да заменя ЕС с друг съюз, но приема всички инициативи, които биха я доближили до Евросъюза.

В своето изявление президентът на Сърбия Александър Вучич още веднъж повтори тезата си, че без подобна инициатива малките балкански държави няма да могат да оцелеят, защото взети поотделно са малки пазари. Има голям отлив на работна ръка от Албания, Сърбия, Македония и правителствата трябва да създадат условия, за да се опитат да задържат тези хора по родните им места.

Сръбският държавен глава подчерта, че при постоянна конфронтация няма да бъде възможно привличането на инвеститори.

Основната цел на инициативата е гражданите на тези държави да имат нормално бъдеще и „да работим, за да си помагаме един на друг”.

Вучич обяви, че сръбското правителство ще отдели средства за възстановяването на Дуръс и Туман.

Сърбия има готовност да предостави дом за 100 албански семейства.

Премиерът на Албания и домакин на срещата Еди Рама подчерта, че инициативата не изключва никого и няма специални условия за участие в нея, нито се оказва натиск върху някого да участва.

„Поканихме всички в Тирана”, заяви премиерът и подчерта, че многократният отказ на косовските власти да се присъединят е неразбираем и вреден за самото Косово.

„Ние сме тук, за да изградим мост между миналото и бъдещето. Моето дълбоко убеждение е, че целият този процес е в пълно съответствие с амбицията, изразена от всички страни да станат част от ЕС”, каза той.

Еди Рама заяви, че, провеждането на тази среща би било неприемливо, ако отсъствието на Косово е в резултат на наложено от Сърбия условие.

Той отново разкритикува отказа на Косово да участва в срещата и смята, че страната не е спечелила нищо от това, а се вкарва сама в задънена улица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в района на Сточна гара във Варна
Пожар горя в района на Сточна гара във Варна
Зимата идва със силен вятър
Зимата идва със силен вятър