НОВИНИ

Балканските шпионски игри

Мине - не мине време и току виж, шпионски скандали избухват между държавите наоколо. Така стана и сега - министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин обвини властите в Скопие, че са го превърнали в център на шпионската дейност на чужди служби срещу президента Александър Вучич.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
13:48, 22.02.2019
9886
Чете се за: 02:26 мин.
Истории
балканските шпионски игри

Вулин, един от близките хора на президента Вучич в правителството, изригна непремерено с обвиненията срещу властите край Вардар, само защото премиерът Зоран Заев си позволи да се види в Скопие с един от лидерите на сръбската опозиция Драган Джилас.

Джилас, лидер на „Съюз за Сърбия”, бил информирал Зоран Заев за хода на няколкомесечните протести, които – обикновено в събота вечер, заливат улиците и площадите на Белград и на другите по-големи градове на страната. И това очевидно се е видяло достатъчно конспиративно на Вулин, та да нарече Скопие „Център на разузнаваческите операции срещу Сърбия”.

Там, край Вардар било мястото, откъдето се финансират акциите на шпионите от целия регион, които, разбира се, са насочени срещу Сърбия и лично срещу президента Вучич. Вулин е убеден, че днес Скопие е това, което преди време е била Будапеща.

Македонците и техните политици са гневни от подобни заяждания. Но не толкова, колкото, ако подобни обвинения бяха дошли от някоя от другите съседни държави. О, тогава те са толкова чувствителни...

Да, те признават, че в последно време има засилена разузнавателна дейност в Скопие и в Република Северна Македония, но тя не е насочена срещу Сърбия, колкото беше обвързана с опита за провалянето на Договора с Гърция и против бъдещото членство в НАТО. Е, сега членството на Република Северна Македония в Алианса вече постепенно се формализира с ратификацията на Протокола от Брюксел от парламентите на страните-членки. До декември, когато е срещата на върха на НАТО в Лондон, този процес на ратификация сигурно ще бъде завършен и Северна Македония ще заеме и официално мястото си в пакта. Какво разузнаване против членството, какви пет лева?

Другото е по-впечатляващо. Това е арогантността, с която един сръбски министър си позволява да коментира срещата на премиера на една суверенна държава с политик от една съседна такава. Заев се видял с Джилас и политическата параноя в Белград започна да се разплисква. Толкова ли го е страх Вучич от протестите, които събота вечер го притесняват под прозорците му. Толкова ли е изострено чувството на конспиративност у управляващите край Сава, та в една нормална и рутинна добросъседска среща виждат заговор, чийто център е Скопие, но нишките се въртят из целия свят.

Има и нещо друго - преди време подобен център, откъдето конците се дърпат, била Будапеща. Щом е била, значи, сега вече не е. Защо ли? Ами, защото там е приятелчето на Вучич, бившият македонски премиер Никола Груевски. Не че той е туширал по някакъв начин шпионските маневри в унгарската столица срещу Вучич, но ако обвиниш Будапеща, обвиняваш премиера Орбан, а обвиниш ли Орбан, не се знае как той ще реагира по отношение на Груевски. Току виж, че намери вратичка да отнеме правото му на политическо изгнаничество и го върне на македонските власти. Те и без това дават мило и драго да си приберат беглеца за да го вкарат в затвора.

Цялата работа с обвиненията на Вулин са още по-странни на фона на действията на сръбските тайни служби на територията на Северна Македония. Техните инсталации за влияние никога не са я напуснали. Те са си там и нямат никакво намерение да си отидат. Може би и затова са призивите от НАТО, една от най-важните задачи на управляващите е да направят сериозна и дълбока реформа на тайните служби. Дори и местните политици или, да го кажем така, хайде, дори някои от местните политици да не искат това да се случи, просто ще бъдат накарани да направят чистката и реформата. Онзи ден министърът на отбраната Радмила Шекеринска беше пределно ясна, че това ще се случи.

А иначе „номерата” на Белград по отношение на суверенна Северна Македония не са от вчера и от днес. Кой беше първият посланик на Сърбия в Скопие? Генералът от тайните служби и личен приятел на Слободан Милошевич - Зоран Яначкович.

Не предизвикаха ли Вучич и компания тежък дипломатически скандал между двете държави, когато изтеглиха най-неочаквано целия персонал на посолството си в Скопие, все с обвинението, че македонците шпионирали сградата на амбасадата и достигали в тези си опити чак до Белград, до самия Вучич?

Не беше ли хванат „по бели гащи” сръбският кадрови разузнавач Горан Живалевич, който под прикритието на дипломат се намери в сградата на парламента по време на кървавото насилие там на 27 април 2017 г.? Та се наложи спешно да бъде изведен от Северна Македония и да бъде върнат в Белград.

Имат си история тези неща. И тя не е тайна, знае се и се коментира във всяко кафене в Скопие. И затова такива подмятания като тези на Вулин не са нищо повече на дребен страх и желание да се харесат на Вожда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български учени ще участват в изследвания на ЦЕРН
Български учени ще участват в изследвания на ЦЕРН
Нинова: Уважаеми управляващи, променете закона и замразете депутатските заплати
Нинова: Уважаеми управляващи, променете закона и замразете депутатските заплати